Formule 1

Ferrari krijgt voor thuispubliek pak slaag, punt voor Max na inhaalrace

De dertiende race van het Formule 1-seizoen werd verreden op het Autodromo Nazionale di Monza. De GP duurde 53 ronden en was de laatste op Europese bodem dit jaar.

Lewis Hamilton leidt voor het eerst dit seizoen de strijd om de wereldtitel Formule 1. De Brit verzorgde in het hol van de leeuw een masterclassweekend autoracen.

De tifosi zagen in Monza voor het laatst in 2010 een Ferrari winnen en moesten ook nu constateren dat de Scuderia het hele weekend achter de feiten aanliep. Mercedes, dat met Hamilton en Valtteri Bottas een 1-2 zege boekte, bleek simpelweg te sterk op het hogesnelheidscircuit in het noorden van het land.

Twitter avatar Autocourse1 Autocourse In the thick of it, the Monza @f1 #f1 crowd go wild for Vettel. https://t.co/mXj1pYFQQm

De trainingen op vrijdag bleken al een veeg teken voor Ferrari: Hamilton en Bottas bleven buiten bereik. Zaterdag, toen de regen van Monza een verraderlijk glibberige racebaan maakte, wisten Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen zich slechts op de derde startrij te kwalificeren voor de Grand Prix terwijl Hamilton zijn Mercedes richting een magistrale pole stuurde. Tot overmaat van ramp nam hij daarmee het recordaantal pole positions af van Ferrari-icoon Michael Schumacher.

Vettel en Raikkonen op ruime achterstand

In dat opzicht verliep de race zondag nog niet eens zo heel beroerd voor de Italiaanse renstal en haar tifosi. Sebastian Vettel klom volgens verwachting op naar de derde plaats, maar zag het Mercedes-duo aan de horizon verdwijnen. Al ruim voor het einde van de Grand Prix kon Mercedes haar coureurs opdragen rustig aan te doen en het materiaal te sparen.

Uiteindelijk moest Vettel toch ruim een halve minuut toegeven op Hamilton en Bottas. En zo verloor de Duitse viervoudig wereldkampioen voor het eerst dit jaar de leiding aan Hamilton. Raikkonen moest genoegen nemen met de vijfde plek op meer dan een minuut achterstand.

Max heeft het nu eens aan zichzelf te danken

Voor Max Verstappen verliep de race met wisselend succes, maar ditmaal had hij dat volledig aan zichzelf te danken. Verstappen beleefde een uitmuntende start en stootte in de eerste ronde door van de 13e naar de 8ste plek.

Twee rondjes later beroofde hij zichzelf echter van een prima uitgangspositie middels een opportunistische inhaalpoging op Felipe Massa (Williams). Buitenom de Braziliaan was in de eerste bocht geen ruimte, Verstappen probeerde het toch en raakte naast de baan. Hij raakte Massa, wat hem een lekke voorband en kapotte voorvleugel opleverde.

Van achteraan het veld klom de 19-jarige Nederlander uiteindelijk op naar de 10e plaats. Tegenover Sky Sports zei hij tevreden te zijn:

“Na drie ronden was mijn race eigenlijk klaar. De lekke band was jammer, maar ik denk dat ik behoorlijke heb gereden en ben tevreden met dat WK-punt. Hopelijk kunnen we in Singapore voor het podium strijden.”

De strijd om het WK kent nu dus een nieuwe leider: Lewis Hamilton heeft 3 punten voorsprong op Sebastian Vettel na zijn zeges in de eerste twee races na de zomerstop. Mercedes heeft in Spa en Monza zijn motorvermogen laten gelden; Ferrari, en waarschijnlijk ook Red Bull, kunnen over twee weken waarschijnlijk beter uit de voeten op het stratencircuit in Singapore.

Lees hieronder ons slowblog met tweets en video’s over de GP van Italië terug.

Stand in het WK na 13 van de 20 races

1. Lewis Hamilton 238 punten (+25)
2. Sebastian Vettel 235 (+15)
3. Valtteri Bottas 197 (+18)
4. Daniel Ricciardo 144 (+12)
5. Kimi Raikkonen 138 (+10)
6. MAX VERSTAPPEN 68 (+1)
7. Sergio Perez 58 (+2)

18. Stoffel Vandoorne 1 (+0)

Uitslag Grand Prix van Italië

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 53 ronden
2. Valtteri Bottas (Mercedes) + 4,4 sec
3. Sebastian Vettel (Ferrari) +36,3
4. Daniel Ricciardo (Red Bull) +40,3
5. Kimi Raikkonen (Ferrari) +1:00,1
6. Esteban Ocon (Force India) +1:11,5
7. Lance Stroll (Williams) +1:14,2
8. Felipe Massa (Williams) +1:14,8
9. Sergio Perez (Force India) +1:15,3
10. MAX VERSTAPPEN (Red Bull) +1 ronde

Ferrari krijgt voor thuispubliek pak slaag van Mercedes

FINISH!!! En daar valt de vlag: Lewis Hamilton wint de Grand Prix van Italië! Mercedes boekt een 1-2 en neemt voor het eerst dit seizoen de leiding in het WK over van Ferrari-coureur Seb Vettel. De Scuderia kwam er vandaag totaal niet aan te pas voor de zege; de tifosi in Monza zagen Vettel's Ferrari op ruim een halve minuut van Hamilton finishen.

Daniel Ricciardo wordt 4e nadat hij als 16e moest starten. Max Verstappen's inhaalrace eindigt op P10, goed voor één WK punt.

Gaat niet meer gebeuren voor Ricciardo

53/53 Laatste ronde en Ricciardo heeft zijn opmars niet kunnen vervolgen. Gat naar Vettel is nu 4,5 sec.

VIDEO: Magnussen niet blij met Verstappen's actie

Laatste 5 ronden: geraakt Ricciardo bij Vettel?

49/53 Het gat is nog 5,5 seconde. Ricciardo loopt ongeveer een seconde per ronde in. Waarschijnlijk duurt de race voor Vettel precies lang genoeg.

Max in de punten

44/53 Nico Hülkenberg, Carlos Sainz, Daniil Kvyat en Kevin Magnussen zijn eraan in korte tijd: Vertappen nu op P10.

1. Hamilton
2. Bottas +3,2
3. Vettel +33,5
4. Riciardo +40,4
5. Raikkonen +47,7
...
10. VERSTAPPEN +1 ronde

VIDEO: Ricciardo verrast Raikkonen

43/53 Op z'n verse banden is Daniel Ricciardo ontketend. Hij verrast Kimi Raikkonen uit het niets met een gave inhaalactie in de eerste chicane na start-finish. P4 nu en 10 sec achter Seb Vettel: gaat hij de Duitser nog kunnen bedreigen?

Ricciardo laat zien wat mogelijk was geweest

40/53 Hij startte net als Max op de hardere band en na zijn late pitstop rijdt Ricciardo nu op de 5e positie, achter de beide Mercedesen en Ferrari's.

VIDEO: Grosjean & Verstappen meet again

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 'Franse stokbroodvreter' deelt tik uit aan Max Verstappen! #Grosjean #Verstappen #ItalianGP https://t.co/p1atOw54Fx

Verstappen weer voorbij aan Grosjean

37/53 Notoire klager Romain Grosjean meldt over de boordradio dat hij niet blij was met de inhaalmanoeuvre van Max Verstappen. feit is dat de Nederlander nu voor hem ligt op P14.

Pech voor Vandoorne

35/53 Dan kwalificeer je je op een geweldige 8ste plek maar moet je Honda vervangen worden waardoor je alsnog achterin moet starten, maar val je evenzogoed uit omdat die kersverse Honda het geen race weet uit te houden. De Belg Stoffel Vandoorne moet de race staken en meldt zich in de garagebox.

En daar volgt Mercedes

33/53 Lewis Hamilton is de eerste van de Mercedesen die binnenkomt voor vers rubber. Foutloze pitstop en de leider van de race is weer onderweg. Ook Bottas volgt snel daarna zodat iedereen behalve Daniel Ricciardo nu binnen is geweest.

Vettel maakt pitstop

32/53 En daar is dan de tweede Ferrari: Seb Vettel maakt zijn pitstop terwijl beide Mercedesen nog blijven doorrijden. Prettig voor de Duitser is dat hij net voor Perez terugkomt op de baan, al moet de Mexicaan nog de pit in.

Tweede pitstop Verstappen

31/53 Over de helft van deze Italiaanse GP en Max Verstappen komt binnen voor zijn tweede pitstop; z'n eerste daadwerkelijk geplande bandenwissel. Hierdoor valt hij terug naar P17. Ericsson, Wehrlein en Palmer blijven achter hem, voor Max rijdt Grosjean op 17,2 sec. De 19-jarige Nederlander rijdt op zijn verse banden nu wel de snelste ronde van de race.

Toch wel een foutje van Max?

Op deze foto zie je toch echt wel dat Verstappen bij de aanrijding met Massa ergens reed waar hij niet thuishoorde: niet op het asfalt, maar naast de baan. Iets te opportunistisch van onze landgenoot?

Foto ANP/EPA/Srdjan Suki

VIDEO: heerlijke actie Ricciardo op Perez

Tsja, zoals wel vaker dit seizoen is het Daniel Ricciardo die de goede sier maakt met de Red Bull (P4 nu) terwijl Max Verstappen te druk is met schadebeperking. Hier legt de Australiër Sergio Perez in de luren:

VIDEO: de inhaalactie van Max op Grosjean

23/53 Hij ligt inmiddels op P16 na wat stops voor de Saubers van Ericsson en Wehrlein en Renault's Palmer. De inhaalactie op Grosjean is al van even geleden.

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 Max Verstappen begint aan zijn comeback en pakt Grosjean voor P19 #Verstappen #ItalianGP https://t.co/064RpMrDjL

Stand van zaken

20/53 Twintig rondjes onderweg en de leiders zijn nog niet gestopt. Vettel kan vandaag het tempo van Mercedes echt niet pareren. Het lijkt erop dat alleen een safety car of pech voor Mercedes deze race nog spannend kunnen maken.

1. Hamilton
2. Bottas +4,6 sec
3. Vettel +17,4
4. Massa +33,2
5. Ricciardo +34,2
6. Perez +36,8
7. Ocon +51,9 (pitstop)
8. Raikkonen +53,0 (pitstop)
9. Vandoorne +54,7
10. Stroll +55,6 (pitstop)
...
16. VERSTAPPEN +1:21,5

Verstappen van de laatste plaats

18/53 Nou, dat is één, zullen we maar zeggen. Max is van de laatste plaats af door Romain Grosjean in te halen. 8 sec voor hem rijdt Carlos Sainz. Ocon heeft zijn stop gemaakt en is voor Raikkonen terug de baan op gekomen, dus de Fransman heeft zijn positie ten opzichte van de Ferrari behouden. dat kunnen we niet zeggen van Stroll, hij komt achter Raikkonen terecht. Slechte stop van Williams.

Eerste Ferrari binnen

16/53 Kimi Raikkonen kiest ervoor om binnen te komen. Hij zat vast achter Stroll en Ocon. Hij zal proberen de undercut te doen: op zijn verse banden zoveel sneller rijden dan dat duo zodat hij voor ze terechtkomt als zij hun bandenwissel doen.

Incident tussen Verstappen en Massa krijgt geen staartje

11/53 Het zag er ongelukkig uit, maar de wedstrijdleiding besluit geen actie te ondernemen tegen de twee. Massa had misschien meer ruimte kunnen laten, Verstappen stak zijn neus wellicht in een gaatje dat er niet echt was. Race-incident.

De stand van zaken

10/53 Tien ronden onderweg en dit is de stand:

1. Hamilton
2. Bottas +2,8 sec
3. Vettel +9,8
4. Ocon +11,9
5. Stroll +12,4
6. Raikkonen +14,2
7. Massa +15,6
8. perez +17,2
9. Ricciardo +20,0
10. Magnussen +24,3
...
12. Vandoorne +27,1
...
20. VERSTAPPEN +1:11,3

Vettel rukt op

7/53 Terwijl Hamilton 3 sec pakt op Bottas, is Vettel opgeklommen naar P4. Hij moet nu voorbij de Force India van Esteban Ocon zien te komen, die Mercedes-aandrijving geniet.

VIDEO: Verstappen toucheert Massa en rijdt lek

Weer ellende voor Verstappen

5/53 Max Verstappen rijdt de pit binnen vanuit laatste positie. Hij rijdt een lekke band bij een inhaalpoging op Felipe Massa. Verstappen raakt de Williams en rijdt daarbij zijn rechter voorband lek. Van P13 naar P8 in de eerste ronde, en nu P20: allerlaatste.

Bottas herpakt zich

4/53 Valtteri Bottas is Kimi Raikkonen alweer voorbij en heeft nu ook Lance Stroll en Esteban Ocon te pakken. Mercedes op 1 en 2 nu. Ferrari pareert door Seb Vettel voorbij te laten gaan aan Raikkonen. De Duitser nu op P5.

VIDEO: de start

Verstappen goed van start in Monza

1/53 De start verloopt uitermate goed voor Max Verstappen: hij stijgt van P13 naar P8. Raikkonen is Bottas voorbij, cruciaal voor Ferrari. Hamilton leidt, Ocon heeft P2 van Stroll gepakt.

Opwarmronde onderweg

Iedereen van z'n plek voor de verkenningsronde. Op naar de start van de GP van Italië!

Afwijkende bandenkeuze Verstappen

Max start op de soft band, terwijl bijna het hele veld op de super soft begint. Ook teammaat Daniel Ricciardo heeft gekozen voor de wat duurzamere band die echter wel iets minder grip biedt dan de super soft. in theorie kunnen zij langer doorrijden dan de anderen, waardoor de Red Bulls flink wat plaatsen kunnen winnen als de andere rijders al een pitstop moeten maken.

Stand in het WK na 12 van de 20 races

1. Sebastian Vettel 220 punten
2. Lewis Hamilton 213
3. Valtteri Bottas 179
4. Daniel Ricciardo 132
5. Kimi Raikkonen 128
6. MAX VERSTAPPEN 67
7. Sergio Perez 56

18. Stoffel Vandoorne 1

De startopstelling

1. L. Hamilton - Mercedes AMG
2. L. Stroll - Williams
3. E. Ocon - Force India F1
4. V. Bottas - Mercedes AMG
5. K. Raikkonen - Ferrari
6. S. Vettel - Ferrari
7. F. Massa - Williams
8. D. Kvyat - Scuderia Toro Rosso
9. K. Magnussen - Haas
10. S. Perez - Force India F1

Verstappen: we gaan 'm winnen

Max is in elk geval z'n gevoel voor humor niet verloren.

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 Race 13, RB13, plaats 13! Komt helemaal goed toch @Max33Verstappen?
'Ja, we gaan hem winnen!' 😄
#ItalianGPhttps://t.co/HeOxiRN0jx

Ook Vandoorne naar achteren gezet

De Belg Stoffel Vandoorne hield aan de kwalificatie een puike 8e plek over, maar zijn team McLaren zag zich zoals zo vaak genoodzaakt de aandrijflijn van Honda te vervangen wat resulteert in degradatie naar P18 op de startgrid.

Nog meer regen?

Neen. Vandaag wordt een heerlijk zonnetje voorspeld met een temperatuur van boven de 20 graden. Prima omstandigheden voor wat alweer de laatste Europese race van dit seizoen wordt, alvorens de F1 de slotfase van het seizoen ingaat met bezoekjes aan respectievelijk Singapore, Maleisië, Japan, de VS, Mexico, Brazilië en Abu Dhabi.

Twitter avatar F1 Formula 1 ICYMI: Blue skies all the way... ☀️ 🙌 #ItalianGP 🇮🇹 #F1 https://t.co/4xMTQCIiij

Hoe Verstappen zich opricht na het Spa debacle?

Sportredacteur Frank Huiskamp was dit weekend al vroeg in Monza om van Max Verstappen te horen hoe hij opkrabbelt na de ontluisterende race in Spa vorig weekend.

Lees ook: Verstappen: ‘De coureur en de mens? Ik zie het als één’

En ook Lance Stroll heeft een record

De 18-jarige Canadees - dit jaar debuterend in de F1 - wordt kritisch bekeken omdat hij plots een zitje kreeg toen zijn steenrijke vader een cheque van naar verluidt tientallen miljoenen dollars afleverde bij renstal Williams. Maar in de uiterst lastige omstandigheden gisteren tijdens die verregende kwalificatie zette hij zomaar de 4e tijd neer. Sneller dan bijvoorbeeld de Ferrari’s in hun thuisrace.

Door de gridstraffen van de Red Bulls start Stroll vanaf P2 en daarmee is hij de jongste coureur ooit die vanaf de eerste startrij begint. Lewis Hamilton zal daar niet helemaal blij mee zijn: een jonge, onervaren hond die naast hem richting die eerste chicane stormt. Die bewuste Variante del Rettifilo is elk jaar weer een bottleneck en we gaan daar zeker mensen de bocht zien missen en zeer waarschijnlijk ook brokken maken.

Tifosi

Het is natuurlijk de thuisrace van Ferrari, met aan boord Seb Vettel als titelkandidaat. Het is zeven jaar geleden dat een coureur van de Scuderia daadwerkelijk won voor de ogen van de tifosi op Monza; Fernando Alonso in 2010.

Ingrediënten voor een ouderwetse Verstappen-inhaalrace

Als we Verstappen's zaak van een positieve kant bekijken, kunnen we zeggen dat we nu eindelijk weer eens kans hebben op zo’n lekkere inhaalrace van Max.

Zoals hij in zijn debuutseizoen in de Toro Rosso furore maakte door vanuit het midden- en achterveld met spectaculaire inhaalacties een weg naar voren wist te banen… Dat hebben we al een tijdje niet meer gezien nu hij voor Red Bull vaak in niemandsland rijdt tussen de topteams en de middenmoot. Moet alleen die Renault achterin eens heel blijven.

VIDEO: het pole-rondje aan boord bij Hamilton

Max' uitstekende kwalificatie weinig waard?

Het regende gistermiddag in Monza, en niet zo’n beetje ook. De kwalificatie werd onderbroken en pas bijna drie uur later hervat. Max Verstappen liet zich wederom gelden als buitengewoon regenrijder en klokte de tweede tijd, achter Lewis Hamilton die daarmee het pole position-record (69) van Michael Schumacher brak.

Maar omdat Max na de ongelukkig verlopen race vorige week in Spa alweer toe is aan zijn vijfde krachtbron van het seizoen - waar er vier zijn toegestaan - wordt de Nederlander bij wijze van straf teruggezet op de grid naar de 13e startplek. Onder meer ook teammaat Daniel Ricciardo ondergaat hetzelfde lot.

Welkom bij de Grand Prix van Italië

Daar zijn we weer. Een week na de voor Max Verstappen treurig verlopen Grand Prix van België is er nu al weer kans op revanche. Het F1-circus is neergestreken op een van de traditionele circuits: het Autodromo Nazionale di Monza. Een zogenoemde temple of speed waar liefst 70 procent van een ronde plankgas wordt gegeven. De race gaat vanmiddag over 53 ronden.