Kim Jong-un heeft lak aan China, de VN én Trump

Atoomproef De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un weet dat hij alleen met een oorlog gestopt kan worden.

Kim Jong-un tijdens een nieuwsuitzending over de kernproef.
Kim Jong-un tijdens een nieuwsuitzending over de kernproef. Foto AP

In de wetenschap dat de Verenigde Staten hem niet zonder een oorlog op grote schaal kunnen tegenhouden, heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zondag een nieuwe atoomproef genomen.

Met de zesde en tevens zwaarste, ondergrondse test maakt de leider van de Democratische Volksrepubliek Korea duidelijk lak te hebben aan de dreigementen van de Amerikaanse president Trump en de nieuwste VN-sancties die ook door de Chinese leider Xi Jinping worden gesteund.

Net als na de atoomproeven in 2006, in 2009, in 2013 en de twee in 2016 veroordeelden de VS, China, Zuid-Korea, Japan en de EU de proefneming die een kunstmatige aardbeving van 6,3 op de Schaal van Richter veroorzaakte.

Maar in alle reacties, ook in die van de Amerikaanse president, ontbraken nieuwe ideeën om maarschalk Kim Jong-un te dwingen te stoppen met de opbouw van een strategische nucleaire macht. Trump, die vorig maand dreigde met „vuur en woede en macht” als Noord-Korea de internationale gemeenschap blijft tarten, schoof een oplossing van zijn grootste buitenlandspolitieke probleem opnieuw door naar China.

Het Noord-Koreaanse wapenprogramma ontwikkelt zich snel. Het land beweert zondag een waterstofbom te hebben getest. Wat is dit voor bom? En hoe gevaarlijk is het wapen? Vijf vragen en antwoorden.

Grote bedreiging

Trump noemde de proef een grote bedreiging en een affront voor China. Volgens Trump is ook aangetoond dat het Zuid-Koreaanse en Chinese beleid van „appeasement” kansloos is. „Zij (de Noord-Koreanen-red) begrijpen maar één ding”, aldus Trump. Wat dat is, liet hij ditmaal in het midden.

In een reeks tweets in augustus voerde Trump de spanning op door te dreigen met niet nadere genoemde militaire middelen. Maar dat dreigement werd ontkracht door zijn inmiddels ontslagen adviseur Steve Bannon. Bannon zei in The American Prospect: „Er is geen militaire optie, vergeet het, tenzij iemand het probleem oplost dat er in de eerste 30 minuten van een oorlog geen tien miljoen Zuid-Koreanen sterven”. Noord-Korea heeft 8.000 stuks artillerie-geschut op Seoul en omgeving gericht en beschikt over raketten die Tokio kunnen treffen.

Voor China, dat onlangs is begonnen met de uitvoering van de meest recente VN-sancties, is de zesde atoomproef inderdaad een belediging. Zondag begon in de Zuid-Chinese havenstad Xiamen (het vroegere Amoy) de top van staatshoofden van de zogeheten BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika). Xi’s speech werd overschaduwd door Kim Jong-un’s nieuwste provocatie. Na overleg met Poetin veroordeelde Xi de kernproef in scherpe bewoordingen.

Zondag heeft Noord-Korea zijn zesde nucleaire test gedaan. Hoe kon het zover komen, en wat betekent dit voor de rest van de wereld? Elf vragen en antwoorden.

Oliekraan sluiten

Maar hij sprak opvallend genoeg niet over het in juni van dit jaar geuite dreigement om de olie-toevoer naar Noord-Korea te staken als Kim Jong-un weer een nucleaire test zou laten uitvoeren. Trump en de Zuid-Koreaanse en Japanse leiders hopen dat Xi nu tot een dergelijke radicale maatregel overgaat om de Noord-Koreaanse economie te verlammen en het regime tot een koerswijziging te dwingen. De kans dat China, dat al de import van Noord-Koreaanse vis en kolen heeft stopgezet, de oliekraan sluit, lijkt overigens klein. In de Chinese afweging is de implosie van het Noord-Koreaanse bewind een groter kwaad dan Kim Jong-un met met een kernwapen.

Of de VN-Veiligheidsraad voor de zoveelste maal bijeen geroepen zal worden, was zondag niet duidelijk. Nieuwe sancties, bovenop de strafmaatregelen die vorige maand zijn genomen zijn nauwelijks mogelijk, denken experts. Toch zullen met name Zuid-Korea en Japan daar op aan dringen. Deze landen willen ook dat de VS tactische nucleaire wapens in de regio plaatst ter verdediging tegen het Noord-Koreaanse arsenaal.

In de komende dagen moet blijken of de zesde atoomproef werkelijk het „perfecte succes” was waar de Noord-Koreaanse omroepster Ri Chun Hee, bekend van haar hoog-tonige aankondigingen en gesteven kapsel, over sprak in een speciale tv-uitzending. Zij voegde er aan toe dat het om een waterstofbom ging die geplaatst kan worden op een intercontinentale raket.

Volg de laatste ontwikkelingen via ons blog.

Moderne metropool vernietigen

Volgens buitenlandse experts is Kim Jong-un hard op weg zijn doel –een nucleaire macht worden – te bereiken. De aardbeving van 6,3 op de Schaal van Richter wijst op een bom met een kracht die de bommen die de VS in de Tweede Wereldoorlog op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki gooiden, verre overtreft. De nu geteste bom zou een moderne metropool kunnen vernietigen.