Podium blijft in zicht voor Kelderman in Vuelta

Wielrennen Wilco Kelderman staat na twee weken vierde in de Vuelta. Zijn achterstand op nummer drie Ilnoer Zakarin is slechts drie seconden.

Matteo Trentin komt als winnaar over de finish tijdens de dertiende etappe van de Vuelta.
Matteo Trentin komt als winnaar over de finish tijdens de dertiende etappe van de Vuelta. Foto Jose Jordan/AFP

Het venijnige aanvalletje van Ilnoer Zakarin in de laatste honderden meters was er zondag voor Wilco Kelderman net te veel aan. De kopman van Sunweb sprintte op de 2.490 meter hoge Alto Hoya de la Mora nog wel klassementsleider Chris Froome uit het wiel maar verloor drie tellen te veel op zijn Russische rivaal. Geen derde maar vierde staat Kelderman na twee weken Vuelta in het klassement. Met nog alle kans om volgende week in Madrid de eerste Nederlandse renner op het podium te worden sinds Joop Zoetemelk in 1979.

Na een loodzwaar weekeinde met twee bergetappes in de Sierra Nevada is Froome op weg om dit jaar na de Tour ook de Ronde van Spanje op zijn naam te schrijven. Zaterdag mocht de Pool Rafal Majka van de Brit gerust de rit winnen. Een dag later maakte de Colombiaan Miguel Ángel López indruk met zijn tweede ritzege in deze Vuelta. Maar de oppermachtige Sky-ploeg, met Wout Poels als uitblinker, zorgde ervoor dat Froome niet veel tijd verloor. De viervoudig Tourwinnaar vergrootte zelfs de voorsprong op zijn naaste belager, de Vincenzo Nibali. De Italiaan volgt op 1.01 minuut, Zakarin op 2.08 en Kelderman op 2.11.

Secondenspel

Na de rustdag van maandag zal het dinsdag tussen de nummer drie en vier een secondenspel worden, in een individuele tijdrit over 42 nagenoeg vlakke kilometers van het Circuito de Navarra naar Logronoño. Zakarin en Kelderman doen tot nu toe weinig voor elkaar onder en zijn ook als tijdrijder meestal aan elkaar gewaagd. De 26-jarige Nederlander hield in de twee bergritten knap stand, maar moet het in de lastige slotweek doen zonder de steun van zijn sterkste helper. Debutant Sam Oomen, op dat moment dertiende, moest zaterdag opgeven wegens ziekte.

„Ik ben nooit meer teleurgesteld geweest dan vandaag”, verklaarde Oomen na zijn opgave. Eerder raakte zijn ploeg ook al de andere debutant Lennard Hofstede kwijt, die met hetzelfde virus kampte. „Ik kon niet eten en drinken en dan is fietsen bij 35 graden niet te doen”, legde Oomen uit. „Ik heb genoten van de Vuelta en veel ervaring opgedaan. Hopelijk kom ik hier sterker terug.”

Teleurgesteld

Kelderman (26) toonde zich na de etappe van zaterdag naar de top van de Sierra de La Pandera, waarin hij als zesde eindigde, teleurgesteld over het verlies van Oomen. „Halverwege de rit hoor je dat Sam is afgestapt en dan verlies je even de focus. Balen als je zo’n belangrijk iemand kwijtraakt. Hij was een zekerheidje, iemand op wie ik steeds kon terugvallen.”

Een week eerder stuurde de ploegleiding de Franse klimmer Warren Barguil naar huis omdat hij weigerde in dienst te rijden van Kelderman. Ploegleider Marc Reef hoopt dat zijn kopman alsnog het podium kan halen, ondanks het virus dat huishoudt in de ploeg. „Het is vooral belangrijk dat we de rest binnenboord gaan houden. Het kan altijd dat Wilco ook nog wordt aangestoken. Ik hoop dat het hem bespaard blijft”, zei hij.

Jan Janssen (1967) en Joop Zoetemelk (1979) zijn de enige Nederlandse Vuelta-winnaars. Podiumplaatsen waren er voor Jan Lambrichs (1946) en Rini Wagtmans (1968). In 2011 eindigde Bauke Mollema als vierde, Tom Dumoulin verloor twee jaar geleden op de laatste zaterdag de rode leiderstrui om als zesde te eindigen.