Demissionair kabinet besluit nog over voortzetting huidige missies

Militaire missies

Het demissionaire kabinet wil alle buitenlandse militaire missies waaraan Nederland nu deelneemt in 2018 voortzetten. Zeer binnenkort zal de Tweede Kamer kabinet worden geïnformeerd over de concrete voornemens. Het gaat om de aanwezigheid van de krijgsmacht in Mali, Irak, Afghanistan, Litouwen en de piraterijbestrijding voor de kust van Somalië. Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen zullen na een jaar afwezigheid opnieuw worden ingezet in de strijd tegen Islamitische Staat.

De vooraankondiging staat in een brief die maandag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Deze zal snel worden gevolgd door zogeheten artikel-100-brieven, met gedetailleerde informatie over de invulling van de diverse missies.

Het huidige kabinet heeft niet willen wachten tot het aantreden van een nieuw kabinet. „Op het terrein van de buitenlandse en veiligheidspolitiek liggen er serieuze uitdagingen en we moeten regeren. Daarnaast moeten we duidelijkheid geven aan onze partners maar ook aan onze eigen militairen en politiemensen die zijn uitgezonden”, zegt demissionair minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) vandaag in NRC.

Nederlandse F-16’s waren tot vorig jaar actief boven Irak en Syrië. Die taak is later overgenomen door de Belgen. Nu wil Nederland met ingang van het nieuwe jaar terugkeren. Volgens het kabinet zullen in de nieuwe missie de Nederlandse F-16’s zowel boven Irak als Syrië kunnen opereren.

Het kabinet zal ook een besluit nemen over voortzetting van de Nederlandse deelname aan de vredesmissie van de VN in Mali die eind dit jaar afloopt. Dit is met een kleine driehonderd militairen op dit moment de grootste uitzending van de Nederlandse krijgsmacht.

Missie Mali pagina 10-11