De eurokoers blijft stijgen, wat nu?

Deze rubriek gaat over beleggingen en de actualiteit. Deze maandag: de ongunstige gevolgen van een dure euro.

Foto iStock

Een duurdere euro is doorgaans slecht nieuws voor Europese beleggers. Alle aandelen die zij bezitten in buitenlandse valuta worden immers spontaan minder waard zodra de euro in prijs stijgt. En ook veel van hun Europese aandelen renderen minder, aangezien bedrijven die ook buiten de eurozone actief zijn door een dure munt minder goed kunnen concurreren met Amerikaanse en Aziatische rivalen.

Toen de euro dinsdagmorgen tot boven de 1,20 dollar steeg – het hoogste niveau in ruim tweeënhalf jaar tijd – was dat dan ook ogenblikkelijk te zien op de Europese aandelenmarkten. De Amsterdamse AEX-index verloor in het eerste uur handelen bijna 1,6 procent. De Duitse DAX dook zelfs 1,9 procent in het rood.

De directe aanleiding voor die piek was de rakettest die Noord-Korea maandagnacht uitvoerde, stelden kenners tegenover Reuters. Uit angst voor een confrontatie kozen investeerders ervoor hun geld op een veilige plek onder te brengen. Voorheen werd dan onder meer gekozen voor de dollar, maar aangezien de Verenigde Staten zich volop mengen in het conflict kiezen handelaren nu eerder voor de euro als ‘veilige haven’.

Noord-Korea is echter niet de enige oorzaak voor de dure euro, voegden de deskundigen toe. De koers van de munt stijgt namelijk al maanden, omdat investeerders verwachten dat de Europese Centrale Bank ergens in de nabije toekomst begint met het afbouwen van zijn steunprogramma. In zo’n geval worden er minder nieuwe euro’s de economie ingepompt, waardoor de waarde van de munt zelf toeneemt.

Het roept de vraag op hoe beleggers zich het best kunnen indekken tegen de ongunstige gevolgen van een dure euro. De mogelijkheden om zulke tegenvallers te verzachten zijn namelijk talrijk. Onder meer via opties, hefboomproducten en termijncontracten is het mogelijk om geld te verdienen aan een stijgende euro en zo de verliezen op aandelen op te vangen.

Maar moet de particuliere belegger zich wel wagen aan zulke complexe en vaak risicovolle producten? Bob Jolly, fondsmanager van vermogensbeheerder Schroders, vindt van niet. Speculeren op schommelingen in wisselkoersen is volgens hem alleen interessant voor wie voor de korte termijn belegt. Op lange termijn is het niet zo dat de euro het structureel beter doet dan de dollar, of andersom. In dat geval vormen wisselkoersen eigenlijk alleen „ruis”, meent Jolly.

Dat het ‘hedgen’ van valutarisico’s op de lange termijn minder zinvol is, concludeerde ook Morningstar al eens. Het Amerikaanse onderzoeksbureau vergeleek het rendement van ingedekte en niet-ingedekte indices over verschillende periodes, van één tot tien jaar. En hoe langer de periode, hoe beperkter het verschil in rendement was.

Daar komt bij dat het verdienen van geld via zulke constructies alleen is weggelegd voor beleggers die heel veel kennis en inzicht in de situatie hebben, stelt Jolly. Opties en termijncontracten sluit je immers voor een bepaalde periode af. „In feite ben je dan dus aan het speculeren op het moment dat Noord-Korea weer een raket afschiet. Daarvoor moet je heel veel kennis van zaken hebben. Want als dat pas is nadat je dat contract afloopt, dan verlies je juist geld.”

Veel beter is daarom, zo vindt vermogensbeheerder Wilfried Steentjes, gewoon te accepteren dat je een wisselkoersrisico loopt zodra je jezelf blootstelt aan de dollar. „Je kunt je namelijk wel tegen zulke risico’s verzekeren, maar dat kost een hoop geld. En het is maar de vraag of dat opweegt tegen het extra rendement dat je ontvangt.”

En als je de ruis van wisselkoersen toch een beetje wilt filteren? Dan kun je volgens fondsbeheerder Bob Jolly beter je portefeuille spreiden en geld steken in Europese obligaties. Zo heb je, als je aandelen het even minder doen, altijd nog een belegging om die tegenvaller te verzachten.