Noord-Korea bevestigt zesde nucleaire test

Het zou gaan om een waterstofbom die op een nieuwe intercontinentale raket gemonteerd kan worden.

Kim Jong-un op een foto eerder dit jaar.
Kim Jong-un op een foto eerder dit jaar. Foto How Whee Young/EPA

Noord-Korea heeft zondag een nieuwe kernproef uitgevoerd. Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben dat geconcludeerd nadat aan het begin van de middag (lokale tijd) een “kunstmatige aardbeving” werd opgemerkt met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter, schrijft persbureau Yonhap. Noord-Korea heeft inmiddels de nucleaire test bevestigd en noemt het een “perfect succes”.

Het zou gaan om een waterstofbom en de meest krachtige explosie sinds het land nucleaire ambities heeft. Volgens de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un kan de bom worden gemonteerd op een nieuwe intercontinentale raket (ICBM). Dat zei hij zondagochtend tijdens een bezoek aan zijn instituut voor Nucleaire Wapens. Kim zei verder dat het land zoveel nucleaire wapens kan produceren als het zelf wil, schrijft het Noord-Koreaanse persbureau KCNA. De waterstofbom zou “grote destructieve kracht” hebben.

De aardbeving werd gedetecteerd in het kernwapentestgebied Punggye-ri, in de noordelijke Hamgyeong provincie. Het epicentrum ligt op 77 kilometer ten zuidwesten van de Noord-Koreaanse stad Ch’ŏngjin en op 347 kilometer van de Chinese stad Jilin. Volgens het Amerikaanse instituut USGS (United States Geological Survey) ging het zelfs om een beving van 6,3 op de schaal van Richter.

Chinese autoriteiten spreken van een “vermoedelijke explosie” en hebben acht minuten later een tweede aardbeving met een kracht van 4,6 opgemerkt in de regio, schrijft Reuters. Dit werd omschreven als een “instorting” en zou een gevolg kunnen zijn van de eerdere explosie.

Trump en Abe voeren druk op Noord-Korea verder op

Japanse autoriteiten bevestigen dat de bevingen inderdaad het gevolg zijn van een nucleaire explosie. Volgens het meteorologische instituut van het land was de aardbeving tien keer zo sterk als bij de laatste nucleaire test een jaar geleden.

De Amerikaanse president Trump en de Japanse premier Abe spraken zondag over de situatie en besloten om de druk op Noord-Korea verder op te voeren. Abe zei tegen het Japanse persbureau Kyodo:

“We zijn het er volledig over eens dat we grondig moeten blijven overleggen met elkaar en met Zuid-Korea en nauw moeten samenwerken met de internationale gemeenschap. Zo voeren we de druk op Noord-Korea op, en zorgen we ervoor dat het zijn beleid verandert.”

Herhaaldelijke pogingen van de internationale gemeenschap om het land aan de onderhandelingstafel te krijgen en te laten stoppen met zijn nucleaire ambities, hebben vooralsnog geen resultaat opgeleverd. Eerder deze week schrok Japan nog op van een Noord-Koreaanse middellangeafstandsraket die over het land heen vloog. Het projectiel kwam 1.100 kilometer ten oosten van Japan in de zee terecht.

Lees ook: Noord-Koreaanse raket over Japan nieuwe stap op escalatieladder

De spanningen in de regio zijn de afgelopen maanden weer snel opgelopen na meerdere provocerende militaire acties van Noord-Korea. In juli testte het land nog twee intercontinentale raketten uit. Die hebben mogelijk een bereik van tienduizend kilometer en zouden doelwitten in de Verenigde Staten kunnen raken.