Zij wilde geen woord van hem missen

‘Ze heeft mij laten zien dat liefde het belangrijkste is in het leven.’ Met die woorden nam schrijver en oud-politicus Jan Terlouw deze week afscheid van zijn vrouw Alexandra. Een van zijn kinderen droeg zijn woorden voor. „Mijn vader is stoer, maar zijn stem kon het niet aan”, vertelt zijn dochter Ashley.

Alexandra Terlouw (82) was niet zo bekend als haar echtgenoot, maar „ze was zelf ook iemand”, zegt Ashley. „Erudiet, creatief, liefdevol. En ze schreef prachtige boeken. Mijn moeder was in de eerste plaats schrijfster.”

Terlouw was 78 toen ze debuteerde met De man van Tsinegolde, een eerbetoon aan haar vader, Jan van Hulst. „Ze wilde laten zien hoe hij erin slaagde zijn kinderen tijdens de oorlog een gelukkige jeugd te geven”, zegt Ashley. Terlouw was vijf jaar toen de oorlog uitbrak. Haar ouders zaten in het verzet. Na een inval dook Jan van Hulst onder. De onderduikers in hun huis werden niet gevonden.

Tijdens haar studie wis- en natuurkunde, begin jaren vijftig, ontmoette ze haar latere echtgenoot. „Het was liefde op het eerste gezicht”, vertelt hun dochter. „Haar hele leven heeft ze van mijn vader gehouden en hem gesteund. Alles wat hij zei en schreef heeft ze opgezogen. Ze wilde geen woord van hem missen.”

Dankzij Alexandra werd het werk van Jan Terlouw gepubliceerd. Zij vond zijn verhaal over Pjotr, de Russische jongen die zijn naar Siberië verbannen vader achterna reist, zo mooi, dat zij het naar een uitgever stuurde. „Mijn moeder heeft al zijn boeken geredigeerd. Op een kritische, maar liefdevolle manier.” Het was traditie in huize Terlouw dat alle boeken voor publicatie aan de vier kinderen werden voorgelezen. Ook de latere twee romans van Alexandra. Voor haar romandebuut was zij vertaalster. Voor de vertaling van Lynn Halls jeugdroman Maak me niet kapot won zij in 1976 een Zilveren Griffel.

De uitgeefster van Terlouws boeken, Marie-Anne van Wijnen, typeert haar stijl als „precies en gedetailleerd”. „Iedereen in het gezin liet teksten bij voorkeur eerst langs Alexandra gaan. Haar taalvaardigheid werd op de begrafenis geroemd.”

Terlouw stond nog vol in het leven toen zij anderhalve week geleden ongelukkig ten val kwam. „Op haar tafels vol boeken, woordenboeken, pennen en blocnotes, vond ik schriften vol ideeën en plannen”, vertelt haar dochter.

Jan en Alexandra Terlouw waren 65 jaar samen. ‘Het is de eerste keer dat ik iets verdrietigs meemaak wat we niet samen kunnen beleven’, zei hij tegen zijn dochter.