Verlamde man loopt dankzij ‘loopharnas’

Een man die niet meer kan lopen, heeft toch gelopen. Dankzij een ‘loopharnas’ uit Delft.

Ruben de Sain, op de foto, heeft verlamde benen. Toch heeft hij deze week een paar stappen gelopen. Dat deed hij met de hulp van een ‘exoskelet’, zeg maar een geraamte buiten je lichaam.

Het exoskelet is gemaakt van kunststof en metaal. Het zit vastgegespt om de onderrug en de benen en is verbonden met een soort steunzool onder de voet. Bij de knieën zitten aluminium ‘gewrichten’, aangedreven door elektromotortjes. Op de rug zitten de accu en de computer, die zijn verbonden met het gewricht. Door met zijn vinger te drukken op een schermpje in zijn loopkruk kan Ruben het kniegewricht laten draaien en zo opstaan, wandelen en traplopen.

Studenten van de TU Delft hebben het exoskelet het afgelopen jaar gebouwd. Ze kregen hulp van Ruben, die de eerste modellen testte. Ze kregen ook hulp van artsen en fysiotherapeuten van de Maartenskliniek, die al langer werken met exoskeletten.

„Het skelet moet stevig zijn om goed te steunen, maar ook zo zacht dat de huid niet beschadigd raakt”, vertelt student Rafael Argiro. „Bij mensen die hun benen niet kunnen gebruiken is de doorbloeding slecht. Daardoor beschadigt hun huid snel. De fysiotherapeuten hebben laten zien hoe je daarmee rekening kan houden.”

Een nieuwe lichting studenten gaat verder bouwen aan het exoskelet, vertelt Rafael. „Misschien gaan ze wel een enkel maken of een draaiende heup.”