Trump wil 7,85 miljard dollar voor noodhulp

Het Witte Huis waarschuwt verder dat het schuldenplafond omhoog moet om de reddingsacties gaande te houden.

De overstroomde begraafplaats bij South Park, Pearland in Texas. Harvey is in termen van materiële schade een van de kostbaarste stormen die de VS ooit hebben getroffen.
De overstroomde begraafplaats bij South Park, Pearland in Texas. Harvey is in termen van materiële schade een van de kostbaarste stormen die de VS ooit hebben getroffen. Foto H. Ellessly / AFP Photo

De Amerikaanse president Trump heeft in eerste instantie 7,85 miljard dollar (6,62 miljard euro) aan het Congres gevraagd voor de noodhulp in het rampgebied van orkaan Harvey. In zijn verzoek aan het Congres liet Trump daarnaast weten dat een verhoging van het schuldenplafond noodzakelijk is om de reddingsoperatie gaande te houden, zo meldt persbureau Reuters.

Het gevraagde bedrag is zo’n 2 miljard dollar hoger dan vooraf werd ingeschat. Trump zegde verder toe meer verzoeken te zullen doen voor geld dat is bedoeld voor noodhulp. Vice-president Mike Pence was vrijdag in Texas, waar hij bekend maakte dat president Trump zaterdag Texas opnieuw zal bezoeken. Ditmaal gaat hij naast de staat Louisiana ook naar Houston, Texas, waar de grootste problemen zijn.

De ongekend zware regenval van orkaan Harvey, die inmiddels is afgezwakt tot een tropische storm, trof Texas het hardst. Door de overstromingen vielen zeker 42 doden, meer dan een miljoen Amerikanen raakten dakloos. Gouverneur Greg Abbott heeft gezegd dat zijn staat waarschijnlijk meer dan 125 miljard dollar nodig heeft voor wederopbouw.

Correspondent Guus Valk was in Texas: Arm Houston weet dat het zichzelf moet redden

Naast het menselijk leed is ook de materiële schade enorm; volgens kredietbeoordelaar Moody’s kan die oplopen tot 75 miljard dollar. Harvey is daardoor een van de kostbaarste stormen die de Verenigde Staten ooit trof. In Crosby is opnieuw brand uitgebroken in een petrochemisch bedrijf, waarbij ook gevaarlijke chemicaliën weglekken via het water. Stuwmeren bij Houston lopen over en rivieren treden buiten hun oevers.

In het nabijgelegen Beaumont, een stad met 120.000 inwoners, is de drinkwatervoorziening geheel weggevallen. Inwoners staan in rijen die oplopen tot anderhalve kilometer om drinkwater te bemachtigen.