Opinie

’t Beste jongetje van de klas

Het aanbod van biologische wijn uit Italië is enorm gegroeid. koos eigenzinnige witte.

Biologisch wijngaardenieren zit in de lift. Wereldwijd is de afgelopen tien jaar het aantal hectaren waarop duurzaam wordt geproduceerd, verdrievoudigd. Volgens een bericht in Drinks Slijtersvakblad is dat succes te danken aan een drietal factoren: de groeiende aandacht van de consument voor natuurlijke producten, de betere herkenbaarheid en kwaliteit, en de bereidheid van de klant om er meer voor te betalen. Opvallend is dat de interesse voor wijn sneller groeit dan die voor andere biologische producten. En dat Italië zich heeft ontpopt als het beste jongetje van de klas.

In het grootste wijnland ter wereld is het biologische wijngaardareaal met 13 procent gegroeid tot 83.000 hectare. De duurzame dorst is nog explosiever gestegen. De Italianen dronken vorig jaar 50 procent meer biowijn van eigen bodem en de export steeg met 38 procent. Met name naar de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar ook naar Nederland.

Vooral in het betere segment is het aanbod groot, viel mij de afgelopen maanden op – deze rubriek had een zomerstop, maar ik beoordeelde in die periode onder andere een kleine duizend Italiaanse wijnen van gespecialiseerde importeurs. Wat mij opviel was het grote aantal bedrijven dat al biologisch produceerde of meldde ‘in conversie’ te zijn: voordat een wijngaard officieel biologisch gecertificeerd kan worden, duurt het gewoonlijk vier jaar voor er een ‘schoongrondverklaring’ wordt afgegeven.

Op Pantaleone, een klein familiebedrijf in Marche hebben ze die al sinds 2005. En ze dragen er behalve het milieu tevens een paar regionale, met vergetelheid bedreigde druiven een warm hart toe. Ik proefde twee uitstekende bianco’s, Chicca, gemaakt van de onalledaagse passerina. En Onirocep, van de iets bekendere pecorino. Dat bleek een lekker eigenzinnige uitvoering. Eentje die sappige bitters in alle soorten, maten, toonaarden en verbuigingen distribueert. Een verrukkelijk alternatief voor wie uitgeproefd is op al dat oppervlakkige, fruitvlugge gekakel van mainstream wit. Smaakpapillen komen weer tot leven. En natuur blijft leven.