President Kenia wil ‘probleem’ met rechters aanpakken

De uitspraak van de president komt de dag nadat het hooggerechtshof de onlangs gehouden presidentsverkiezingen ongeldig verklaarde.

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta spreekt een menigte toe nadat het hooggerechtshof de verkiezingen ongeldig verklaarde.
De Keniaanse president Uhuru Kenyatta spreekt een menigte toe nadat het hooggerechtshof de verkiezingen ongeldig verklaarde. Foto Tony Karumba/AFP

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta heeft zaterdag gezegd “het probleem” met het rechtssysteem zo snel mogelijk op te willen lossen. De uitspraak van de president komt de dag nadat het Keniaanse Hooggerechtshof de presidentsverkiezingen van vorige maand ongeldig heeft verklaard. Volgens het Hof heeft de kiescommissie geen eerlijke stembusgang georganiseerd.

De president viel het Hof in de toespraak aan. “We zullen dit onderzoeken. We hebben duidelijk een probleem,” zei hij. “Wie heeft jullie gekozen? Zijn jullie gekozen?”

Lees ook: Verkiezingen in Kenia ongeldig verklaard

Nieuwe verkiezingen

Kenyatta zei ook dat hij de beslissing van het Hooggerechtshof zal respecteren en dat er nieuwe verkiezingen zullen komen. Hij schreef in een verklaring “te zullen bewijzen dat hij op een eerlijke manier door het volk is gekozen”.

Vrijdag zei de president al dat de rechters waren betaald door “buitenlanders en andere gekken”.

De zaak bij het Hof was aangespannen door de oppositie. Zij beweerden dat er mogelijk fraude was gepleegd, mede dankzij een hack in een computersysteem van de kiescommissie. Volgens de kiescommissie hebben hackers inderdaad geprobeerd de stemsystemen te manipuleren maar is dit mislukt.

Lees ook: ‘Hackpoging verkiezingen Kenia mislukte’

Het oordeel van het Hof is bijzonder. Een verkiezingsuitslag werd in Afrika nog nooit door een Hooggerechtshof ongeldig verklaard. De uitslag kwam dan ook geheel onverwacht en veel Kenianen verlieten vrijdag het centrum van de hoofdstad uit angst voor rellen. Binnen zestig dagen moeten er nieuwe verkiezingen worden gehouden.