Meer raadsleden uit bedrijfsleven

‘Straks worden alleen huisvrouwen, studenten en zzp’ers nog raadslid’

Raadsleden zijn boos over de intentieverklaring van burgemeester Aboutaleb en griffier Han van Midden waarmee zij maandag het startsein geven voor een proef om samen te werken met Rotterdamse bedrijven. Daarbij betalen ze het salaris van een werknemer door terwijl deze twee dagen per week werkt als raadslid. Zo levert de werknemer niet in op pensioen en sociale rechten. De gemeente betaalt het bedrijf ter compensatie de raadsvergoeding van 2.200 euro per maand. Aboutaleb kreeg akkoord van demissionair minister Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken. Juist Plasterk schafte in 2015 het wachtgeld voor raadsleden af. Daardoor kunnen ze bij werkloosheid na hun raadslidmaatschap alleen aanspraak maken op bijstand.

De Club Rotterdam tekent de intentieverklaring namens het Rotterdamse bedrijfsleven. Deze telt 200 leden. Hun namen zijn niet openbaar. Tijdens het zomerreces schreven de burgemeester en griffier in een persbericht dat het gaat om een proef van de gemeenteraad. Maar diverse raadsleden zeggen van niks te weten. Bronnen in het stadhuis zeggen dat Aboutaleb de fractieleiders wel liet weten dat hij begrip bij bedrijven wil kweken voor werknemers die veel tijd steken in raadswerk, maar niks zei over de proef. ‘Ongelukkig’, menen fractieleiders Leo de Kleijn (SP) en Antoinette Laan (VVD). Fractieleider Samuel Schampers (D66) vindt dat Aboutaleb de gemeenteraad niet hoeft te raadplegen: „Het was een mededeling”. Hij steunt het plan van de burgemeester. „Als je geen regeling met bedrijven treft, werken ze niet mee. Dan worden alleen huisvrouwen, zzp’ers, pensionado’s en studenten raadslid.”

„Gezwets”, zegt burgerraadslid Ruud van der Velden van de Partij voor de Dieren. „Ik ben kunsthandelaar en ondernemer. Wat is daar mis mee?”