‘Mammoet-evacuatie’ Frankfurt begonnen

Voor de ontmanteling van een zware vliegtuigbom vindt de grootste ontruiming sinds de Tweede Wereldoorlog plaats – ruim 60.000 omwonenden moeten hun huis uit.

Een te vroeg geboren baby wordt met een couveuse uit het ziekenhuis vervoerd dat binnen de ontruimingszone ligt.
Een te vroeg geboren baby wordt met een couveuse uit het ziekenhuis vervoerd dat binnen de ontruimingszone ligt. Foto Michael Probst / AP

In de Duitse stad Frankfurt is zaterdag de grootste evacuatie sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog van start gegaan. Omdat er zondag een zware Engelse vliegtuigbom in het centrum van de stad wordt ontmanteld, moeten uit voorzorg 60.000 omwonenden het weekend hun huis verlaten. De Duitse krant Frankfurter Allgemeine bericht uitgebreid over de Mammut-Evakuierung.

Nooit eerder moesten experts zo’n zware bom onklaar maken: mocht de 1.800 kilo zware bom ongecontroleerd afgaan, dan zou de ontploffing genoeg kracht hebben om een heel stratenblok met de grond gelijk te maken. “Het zijn niet zozeer de fragmenten die het probleem zijn, maar juist de kracht van de ontploffing. Alle gebouwen in een straal van 100 meter kunnen worden ontmanteld”, aldus de hoofdcommandeur van het Frankfurtse brandweerkorps.

‘Desnoods met geweld en arrestaties ontruimen’

De bom werd gevonden bij bouwwerkzaamheden in de statige buurt rondom de Goethe-universiteit, een gebied waar veel vermogende medewerkers uit de financiële sector van Frankfurt wonen.

De ontmanteling van de Britse bom begint pas als iedereen de evacuatiezone - een cirkel van 1,5 kilometer rondom de vindplaats - heeft verlaten. Op een haastig belegde persconferentie lieten de lokale autoriteiten vrijdag weten dat het bittere ernst was en dat iedereen zondagochtend om 08.00 uur het gebied moet hebben verlaten voor de ontmantelingsoperatie, die twaalf uur kan duren. De politie gaat deuren langs en zoekt met helikopters naar achterblijvers. Daarbij werd de optie opengelaten om desnoods met behulp van “geweld en arrestaties” de ontruiming af te dwingen.

De vliegtuigbom wordt afgeschermd door een blauwe tent. Foto Andreas Arnold / AFP

Voor 59 miljard aan goudstaven

Er is een politiemacht op de been om de evacuatie in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat er geen inbraken of plunderingen in de buurt plaatsvinden. Een andere reden voor de grote aanwezigheid van agenten is dat de Duitse Centrale Bank - waar ter waarde van 59 miljard euro aan goudstaven ligt opgeslagen - binnen de evacuatiezone valt.

Verder loopt de zone nog door een ziekenhuis, twee politiebureaus en een aantal metrolijnen. Wegen, spoor- en metrolijnen die door het gebied lopen zijn afgesloten. Ook is het voor kleine vliegtuigjes en drones verboden het gebied over te vliegen. De geëvacueerden kunnen wachten in opvangcentra aan de rand van de zone. Een meevaller: zondag zijn de meeste musea in Frankfurt gratis voor omwonenden die hun huis uit moeten.

Evacuatie in Koblenz

Ook in de stad Koblenz wordt dit weekend een vliegtuigbom ontmanteld. Het gaat om een 500 kilo zware bom van Amerikaanse makelij, die tijdens de Tweede Wereldoorlog op de stad werd gegooid. In Koblenz moeten 21.000 omwonenden hun huis verlaten tijdens de ontmanteling, die zaterdagmiddag plaatsvindt.