Belastingdienst bewaarde kentekenfoto’s onterecht

De Belastingdienst controleerde met camera’s of een auto van de zaak te veel privé werd gebruikt.

Foto Bas Czerwinski/ANP

De Belastingdienst heeft jarenlang onterecht miljoenen kentekenfoto’s bewaard en niet verwijderd. Dat bevestigt de Belastingdienst na berichtgeving van het ANP. Er vond “geen schoning” plaats van de kentekenfoto’s die de Belastingdienst zelf verzamelde. Volgens het ANP waren “fotogegevens en metadata” vanaf 2010 nog beschikbaar.

Het gaat om gegevens die de Belastingdienst heeft verkregen door middel van ANPR-camera’s (automatic number plate recognition). Deze camera’s, die ook door de politie worden gebruikt, scannen voorbijrijdende auto’s en vergelijkt de kentekens met een referentiebestand. De Belastingdienst controleerde met de camera’s of een auto van de zaak teveel privé werd gebruikt.

Gegevens

Volgens de Wet bescherming persoonsgegevens mogen de data niet langer worden bewaard dan noodzakelijk, maar de Belastingdienst verwijderde niet-relevante gegevens pas vorig jaar. De Belastingdienst verklaart dat ze bezig waren met het voorbereiden van een systeem dat de gegevens zou verwijderen en dat inmiddels alle gegevens zijn vernietigd. De Belastingdienst benadrukt dat de gegevens wel volgens de veiligheidsnormen zijn beveiligd.

Lees ook: Belastingdienst mag kentekencamera’s niet gebruiken

De Belastingdienst is inmiddels gestopt met deze opsporingsmethode na een uitspraak van de Hoge Raad in februari. De Raad oordeelde dat de Belastingdienst geen gebruik mag maken van ANPR-camera’s omdat mensen teveel in hun privéleven worden aangetast. “Het gaat hier namelijk niet om één of enkele waarnemingen in de openbare ruimte, maar om het systematisch verzamelen, vastleggen, bewerken en jarenlang bewaren van gegevens over de bewegingen van voertuigen op diverse plaatsen in Nederland”, aldus de Hoge Raad.