Hamilton pakt recordpole in drijfnat Monza, vlak voor Verstappen

Verstappen start zondag na verrekening van verschillende straffen vanaf P14 in Italië.

Max Verstappen in de regen in Monza.
Max Verstappen in de regen in Monza. Foto Frits van Eldik/ANP

Hij wist dat het voor de race van zondag niet heel veel uitmaakte, maar Max Verstappen vond het fijn dat hij in ieder geval voor het eerst dit jaar in de persconferentie na de kwalificatie mocht plaatsnemen. Na uren uitstel werd hij in de regen in Monza knap tweede, pas op het laatste moment van zijn eerste poleposition gestoten door een fabelachtig sterke ronde van Lewis Hamilton, die met zijn 69ste pole Michael Schumacher voorbijging en nu alleen recordhouder aller tijden is.

Verstappen wist, net als teamgenoot Daniel Ricciardo (derde in kwalificatie) en Carlos Sainz (Toro Rosso), Fernando Alonso (McLaren), Nico Hulkenberg en Jolyon Palmer (beiden Renault), dat ze vanwege gridstraffen achter aan het veld zouden moeten starten op zondag. Vooral de Red Bulls deden tactisch in Italië aanpassingen aan de motor, ook al wisten ze dat het een straf zou opleveren: het snelste circuit op de kalender ligt hun auto normaliter niet.

Achteraf was het misschien dan toch een beetje zuur dat de regen ervoor zorgde dat de kwalificatie een stuk onvoorspelbaarder maakte dan wanneer het droog is - de status quo van Mercedes en Ferrari als absolute topteams, Red Bull daarachter is er dan niet zo sterk. Verstappen, die zich in zijn nog jonge carrière al meerdere keren heeft bewezen in regenachtige omstandigheden (China dit jaar, Brazilië vorig jaar), maakte op het drijfnatte circuit indruk. Pas in de laatste poging ging Hamilton met zijn Mercedes sneller dan de tijd van de Nederlander. “Dit was een vrij goede kwalificatie, het was fijn weer op een natte baan te rijden”, zei Verstappen.

Hamilton zei het amper te kunnen beseffen Schumachers record te hebben gebroken, na het vorige week op Spa al te hebben geëvenaard. Hij had nog bemoedigende woorden voor Verstappen en Ricciardo. “Ze lieten me ervoor werken. Complimenten voor hen, ze horen hier vaker met me te zitten. Ook al hebben ze nu niet het ideale pakket, het zou goed zijn als ze met ons en met Ferrari zouden kunnen strijden. Ze lieten nu zien wat ze kunnen.”

Verstappen start na verrekening van alle straffen zondag als veertiende, Ricciardo als zeventiende.

Lees ook: Verstappen: “De coureur en de mens, ik zie ze als één.”

Verrassingen

De kwalificatie mondde uit in de onvoorspelbare stoelendans die je kunt verwachten van het rijden op een nat circuit. Het had overigens zo’n tweeënhalf uur geduurd voordat die goed en wel kon beginnen. De eerste kwalificatiesessie was amper onderweg, toen Romain Grosjean in zijn Haas met een crash voor een rode vlag zorgde. Daarna volgde uitstel op uitstel en moesten de coureurs zichzelf, en vooral ook het vaak afkeurend fluitende publiek op de hoofdtribune, wat vermaken. Zo kwam Sebastian Vettel van Ferrari de toegewijde Italiaanse tifosi bedanken vanuit de garage, speelden ze bij Williams wat met een bal en mochten Verstappen en Ricciardo om beurten een officiële camera van de F1-ploeg door de pitlane meenemen - de Australiër zag zijn kans schoon om even als spion bij Mercedes naar binnen te gaan.

De stoelendans leidde nog zonder berekening van de verschillende gridstraffen voor de coureurs al tot grote verrassingen. Wie had gedacht dat Lance Stroll, de 18-jarige Canadees die op zijn gelukkige podiumplek in Bakoe na bij Williams amper wist te overtuigen, als onervaren regenrijder naar een vierde plek kon rijden? Wellicht dat die onervarenheid tot onbevangenheid en dus risico’s leidde, met positieve gevolgen. Of Esteban Ocon, met zijn 20 ook al zo’n jonkie, die zijn Force India naar plek vijf stuurde. Stroll en Ocon starten zondag vanaf plek twee en drie.

De Ferrari’s van klassementsleider Vettel en Kimi Raikkonen stelden teleur in de regen; ze werden voor het uitzinnige Italiaanse publiek slechts zevende en achtste, maar schuiven door de straffen op naar plek vijf en zes.