Duurzaam likje verf tegen de ‘keuzestress’

Sinds ruim een jaar runt Laurens van Dort (27) Fairf, een start-up in duurzame verf die online en per vierkante meter te koop is. Duurzaam, want gemaakt ‘op basis van plantaardig bindmiddel en andere natuurlijke grondstoffen’. Van Dort produceert maximaal honderd kleuren. Soms valt er een kleur af, zodat er weer een nieuwe bij kan.

Het idee voor Fairf ontstond namelijk mede door de ‘keuzestress’ in de bouwmarkt. Volgens Van Dort kost het besluit om te gaan verven veel tijd. „Je moet een kleur kiezen uit ontelbaar veel opties in een bepaalde prijsklasse. En dan heb ik het niet eens gehad over de keuze uit verfmaterialen.”

De jonge ondernemer, die kantoor houdt aan de Schiedamsesingel, biedt de hedendaagse doe-het-zelver gemak met de optie om online verf te bestellen. In matte kleuren die vernoemd zijn naar vrienden en familie luisterend naar namen als Sofie en Pedro. Volgens Van Dort zit er juist in dat online gemak groeipotentie. Maar dan wel in combinatie met een ‘offline beleving’.

Zo troffen klanten al eens een confettikanon aan bij hun bestelling en zijn in de stad her en der zogenaamde ‘Fairf spots’ te vinden, waar mensen de kleuren kunnen ervaren. Bijvoorbeeld bij conceptstore PLEK, filmtheater KINO of designshop HAY. Van Dort: „Ik wil dat mensen in aanraking komen met kleur.”

Tijdens zijn studie industrieel ontwerpen legde Van Dort de basis voor Fairf. Hij begon destijds een succesvolle crowdfunding om favela’s in Rio de Janeiro te kleuren. Vanaf deze prille start kon hij rekenen op de steun van Baril Coatings, een verfproducent met een duurzame inslag en een Nederlandse oorsprong. Baril investeerde geld en ondersteunt Fairf bij de ontwikkeling en productie van de muurverf.

Werken doet de oprichter achter zijn laptop of mengmachine, met uitzicht op een muur vol kleurrijke blokken en een vloer bezaaid met geverfd papier in groot formaat. Er is een vast team van freelancers. Per maand gaan er zo’n vijftig blikken verf de deur uit. Vaak met een persoonlijke noot, want het verzenden doet hij nog steeds zelf.