Diplomatieke rel om doorzoeking Russische handelsmissie

Rusland roept een Amerikaans topdiplomaat op het matje uit protest tegen het doorzoeken van het gebouw van de Russische handelsmissie in Washington DC.

Foto Ivan Sekretarev / AP Photo

Het diplomatieke getouwtrek tussen Rusland en de Verenigde Staten kent een nieuw hoofdstuk: volgens persbureau AFP wordt de vicechef van de Amerikaanse diplomatieke missie, de op één na hoogste diplomaat, zaterdag ontboden op het ministerie.

Het twistpunt is de voorgenomen doorzoeking van het gebouw van de Russische handelsmissie in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC, dat zaterdag gesloten wordt. Het Russische ministerie tekent in een schriftelijke verklaring protest aan de doorzoeking, die gezien wordt als een “ongeëvenaarde daad van agressie” die gebruikt kan worden als “anti-Russische provocatie”.

In Moskou wordt gesuggereerd dat de Amerikanen “compromitterende voorwerpen” willen plaatsen in de gebouwen, om de Russen zo in een slecht daglicht te stellen. Als de Verenigde Staten de doorzoeking doorzetten, zo wordt gedreigd, zal Moskou hetzelfde doen bij de Amerikaanse diplomatieke posten.

Russische diplomatieke posten gesloten

De contacten tussen Rusland en de Verenigde Staten zijn de laatste maanden sterk bekoeld geraakt. Na ruzie over Amerikaanse sancties hebben beide wereldmachten het aantal diplomaten van de ander in hun land flink teruggebracht. Het Russische consulaat in Washington DC moest daarom op last van de Amerikaanse regering sluiten, net als delen van de Russische handelsmissie in Washington DC en New York.

In San Francisco kwam vrijdag (lokale tijd) een dikke zwarte rookwolk uit de schoorsteen van het Russische consulaat. Een toegesnelde brandweerwagen werd door Russische diplomaten niet binnengelaten omdat “alles in orde” zou zijn. Een brandweerwoordvoerder suggereerde dat er in de open haard een vuur brandde - terwijl het buiten 35 graden was. Russische diplomaten ontkenden later dat er iets verbrand zou zijn, zo meldt CBS.