Belangenclub wil dodelijk middel gaan aanbevelen

‘Zelfeuthanasie’

Coöperatie Laatste Wil wil mensen gaan verwijzen naar adressen waar een legaal, dodelijk ‘conserveermiddel’ wordt verkocht.

De Coöperatie Laatste Wil, een kleine belangenorganisatie die ijvert voor het recht op euthanasie, claimt een legaal ‘laatstewilmiddel’ te hebben gevonden dat een snelle en pijnloze dood garandeert. De coöperatie strijdt al sinds 2013 voor zo’n middel, dat ervoor zorgt dat mensen ‘in eigen regie’ euthanasie kunnen plegen – zonder arts aan het bed of een beoordeling van hun toestand aan de hand van wettelijke criteria.

De coöperatie wil niet zeggen om wat voor middel het gaat, alleen dat het een ‘conserveermiddel’ is dat in sterk verdunde hoeveelheden gebruikt wordt in voedingswaren. Het spul is legaal verkrijgbaar en in pure vorm dodelijk.

Coöperatie Laatste Wil is van plan mensen te verwijzen naar adressen waar het spul wordt verkocht, maar niet om het zelf te verkopen. Het is niet helemaal nieuw dat middelen voor ‘zelfeuthanasie’ verkrijgbaar zijn en dat ernaar wordt verwezen door instanties. In boeken over ‘zelfeuthanasie’ worden ook al adressen bekendgemaakt waar mensen een dodelijk middel kunnen kopen – dit gaat over het algemeen om buitenlandse adressen.

Dit soort verwijzingen worden tot dusver niet gezien als ‘hulp bij zelfdoding’, er is nog nooit iemand voor veroordeeld. De Coöperatie Laatste Wil gaat de eigen leden (3.500 mensen) wijzen op het bestaan en de werking van het nieuwe middel. De club beseft dat het risico’s met zich meebrengt. Een gevolg zou kunnen zijn dat jongeren die tijdelijk worstelen met een zware depressie zichzelf ermee van het leven beroven.

„Dat soort kritiek is te verwachten. Maar de verkoop van touw is ook niet verboden, en ook daarmee beroven mensen zichzelf van het leven”, zegt een woordvoerder van de Coöperatie Laatste Wil.

In Nederland overlijden jaarlijks meer dan 5.500 mensen door euthanasie. In veruit de meeste gevallen gebeurt dat volgens de wettelijke voorwaarden. Het komt naar schatting ieder jaar ongeveer 300 keer voor dat mensen ‘zelfeuthanasie’ plegen met zelf aangeschafte middelen.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Tel. 0900-0113 of www.113Online.nl