‘Bedrijven betrokken bij bouw brug naar Krim’

Volgens De Gelderlander zouden twee Nederlandse bedrijven betrokken zijn geweest bij de bouw van de omstreden brug naar de Krim

Foto Pavel Rebrov/Reuters

Twee Gelderse bouwbedrijven zouden betrokken zijn geweest bij de bouw van een omstreden brug tussen Rusland en de Krim. Dit zou ingaan tegen de sancties die de Europese Unie Rusland heeft opgelegd sinds de Russische bezetting van de Krim. Dat meldt De Gelderlander.

Volgens de krant zouden de bedrijven betrokken zijn geweest bij de bouw van een heihamer die gebruikt zou zijn om de fundering van de brug in de bodem te slaan. Tegen De Gelderlander zegt de directeur van één van de bedrijven dat ze zich juist aan de Europese sancties hebben gehouden omdat de heihamer alleen op Russisch grondgebied is gebruikt.

De directeur van het andere bedrijf zegt van niets te weten. Hij zou slechts een onderdeel hebben geleverd aan het andere Nederlandse bedrijf. Hij wist niet dat de hamer zou worden ingezet voor de brug, schrijft De Gelderlander.

Reactie Ploumen

Demissionair minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking reageerde kritisch en stelt naar aanleiding van de berichtgeving een onderzoek in. In een reactie zegt ze dat de Nederlandse overheid “op geen enkele wijze activiteiten stimuleert die bijdragen aan normalisering van de situatie. De bouw van een brug tussen Rusland en de Krim kan gezien worden als een dergelijke bijdrage”. Ze schrijft:

“Ook als er juridisch gezien geen overtredingen zijn begaan verwacht de Nederlandse overheid van bedrijven dat zij internationaal maatschappelijk verantwoord zakendoen en blijk geven van politiek bewustzijn.”

De bouw van de brug tussen het schiereiland Krim en Rusland is omstreden. De bouw wordt door Rusland gezien als een belangrijke stap richting de inlijving van de Krim bij Rusland. De Europese Unie ziet de annexatie van de Krim juist als illegaal.