Achttien doden bij aanval in Nigeria

Militanten vielen in een vluchtelingenkamp mensen aan met messen. Vermoedelijk is de aanslag gepleegd door leden van terreurgroep Boko Haram.

Foto Zanah Mustapha/Reuters

In het noordoosten van Nigeria zijn vrijdagavond achttien mensen gedood. Militanten vielen in een vluchtelingenkamp in het stadje Banki, vlakbij de grens met Kameroen, mensen met messen aan. Dat meldt persbureau Reuters. Vermoedelijk is de aanslag gepleegd door leden van terreurgroep Boko Haram.

De terreurgroep strijdt in het noorden van het land voor een radicaal-islamitisch kalifaat. De afgelopen maanden is het geweld sterk toegenomen. Volgens Reuters zijn alleen al sinds juni 172 mensen omgekomen door geweld van Boko Haram.

Lees ook: Boko Haram verliest terrein, bevolking blijft in doodsangst

Het leger treedt hard op en drijft Boko Haram steeds verder in het nauw. Vorige week nog beloofde president Muhammadu Buhari nog de strijd tegen de terreurgroep te zullen opvoeren. “Nigeria’s eenheid staat buiten kijf en is niet onderhandelbaar,” zei hij in een toespraak.

Boko Haram

Boko Haram betekent ‘Westers onderwijs is zondig’. Tussen 2013 en 2015 won Boko Haram terrein en kon de terreurgroep een gebied innemen zo groot als België. In 2014 veroverde Boko Haram de stad Gwoza, in het noordoosten van het land. De stad werd uitgeroepen tot zetel van het zelfbenoemde kalifaat. Ook kondigde Boko Haram een verbond aan met de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Sindsdien drijft het leger de terreurgroep steeds verder in het nauw. In 2015 werd Gwoza heroverd en fungeert de stad als uitvalsbasis voor de strijd tegen Boko Haram.

De strijd tussen de terreurgroep en Nigeria heeft de afgelopen acht jaar zeker 20.000 levens gekost. Volgens de Verenigde Naties hebben zo’n 8,5 miljoen mensen in het gebied hulp nodig.