Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een oude apotheek met net zoveel bloemen als barometers.

Goud „Hier durf ik mijn benen op tafel te leggen”, vertelt oud-fiscalist Johannes van Rooij (75). In de oude apotheek in Den Bosch, die hij anti-kraak huurt, voelt hij zich meer thuis dan in zijn ‘gewone’ huis waar „de muren voelen alsof ze van goud zijn”. Met zijn vrouw Dali Rakutyte (56) bewoont hij namelijk ook het voormalige huis van Jeroen Bosch, tenminste als ze in Nederland zijn. Zes maanden per jaar reist het duo „van Oost-Europa tot Zuid-Amerika” om hun liefdadigheidsprojecten te bezoeken.

Goed Een tweede pand in dezelfde stad was nodig omdat Van Rooij nogal wat „overtollige rotzooi” bezit. De twaalf kamers hangen vol kunst. Wie het pand bezoekt, krijgt bij vertrek een kaartje: ‘De eerste kus is gratis. Bij de tweede beloof je iets positiefs te doen voor je omgeving.’ „Ik geloof dat wie goed doet, goed ontmoet.” Zo krijgen gasten die weg zijn van een kunstwerk dit voor een zacht prijsje mee. „Soms betaal ik ze er zelfs voor. Op de lege plekken aan mijn muren zie ik hun vrolijke gezichten terug.” In elke hoek van de zitkamer hangen portretten van de Litouwse kunstenaar Naglis Karvelis, „gekregen in ruil voor fiscaal advies”. Tussen het werk van Laimonas Smergelis boven de bank hangt een deel van Van Rooijs verzameling barometers. Voor sommige heeft hij met whisky betaald. „Als ik er honderd heb, is de collectie compleet.”

Honderd Volgende week krijgt hij honderd amaryllissen. „Ik heb een deal gesloten met een kweker.” Wederom was advies zijn ruilmiddel. „Daar krijg ik drie keer per jaar honderd amaryllissen voor. Ze kunnen prima een paar weken zonder water.”

Meenemen bij brand? „Mij hoef je er niet voor te bellen.”

Van Ikea? „Dat is twee keer boven ons budget.”