Kijk in de kast van illustrator Piet Paris

Fotografie Daan Brand

Toen illustrator Piet Paris – echte naam Pieter ’t Hoen – en zijn man in december naar het Amsterdamse Watergraafsmeer verhuisden, was het tijd voor een nieuwe kledingkast. Het moest een Pastoe-kast uit de jaren vijftig worden, want dat is ’t Hoens favoriete periode wat vormgeving betreft. „Alles uit die tijd is met een liniaal ontworpen. Zelf ben ik ook hartstikke oldschool, zeker wat het tekenen betreft. Ik heb linialen in allerlei vormen en maten.”

Hij tikte ‘kledingkast Pastoe’ in op Marktplaats en een paar dagen later kon hij er eentje ophalen in Den Haag. Het werd de derde aanwinst van Pastoe, naast een wandmeubel in de woonkamer en een knalgele kast in de keuken.

Eén plank kleren is van zijn partner, de rest van hemzelf. Best een bescheiden collectie voor iemand die twee dagen per week als creative director bij modetijdschrift Harper’s Bazaar werkt. ’t Hoen let bij zijn aankopen vooral op vorm en proporties van een kledingstuk. Vandaar het tweedehands Joop!-colbert met enorme, vierkante schouders („mijn man vindt het erg lelijk”). De items waar hij het meest verliefd op is, zijn van Comme des Garçons en Marni. „Ontwerpers die enorm met vorm spelen.”