Zware voetbalavond voor de nooitzapper

Zap Onder voetbalkijkers heb je nooitzappers, vluchtzappers en rustzappers. De nooitzapper had het moeilijk bij Frankrijk-Nederland. De ruszapper zag Giovanni van Bronckhorst opduiken bij Linda.

Het verslag van Frankrijk-Nederland liep uit op een vorm van langdurige stervensbegeleiding.
Het verslag van Frankrijk-Nederland liep uit op een vorm van langdurige stervensbegeleiding. Foto Stanley Gontha/ANP

Wij voetbalkijkers bestaan in drie soorten: de nooitzapper, de vluchtzapper en de rustzapper. Als het goed gaat, is iedereen een nooitzapper. Maar donderdagavond liep het wedstrijdverslag van Frankrijk-Nederland (NOS) uit op een vorm van langdurige stervensbegeleiding. De arme nooitzapper moet dat allemaal van de eerste tot de laatste seconde bekijken. Het begon met de voorbeschouwing waarin analist Rafael van der Vaart zei dat hij vrolijk werd van de opstelling en eindigde twee uur later met de nabeschouwing waarin Rafael van der Vaart zei dat hij vrolijk werd van de interviews met de aanvoerder en de bondscoach, die vol vuur vooruit keken naar Nederland-Bulgarije.

Tussen die twee vrolijkheden in maakte Frankrijk vier doelpunten. De commentator had het in de tweede helft onophoudelijk over ‘dat ene moment’ dat verlossing moest brengen. In de rust mopperde Pierre van Hooijdonk dat hij ‘de agressie’ miste bij Kevin Strootman. Kennelijk stond de tv aan in de kleedkamer, want een kwartier later kreeg Strootman een rode kaart. De nooitzapper moet dat allemaal dragen, want wegzappen voor het einde is zoiets als het stadion verlaten voordat de wedstrijd is afgelopen: er zijn talloze rationele redenen voor, maar je doet het niet.

De vluchtzapper staat zichzelf meer vrijheden toe. Die schakelt na de 1-0 voor Frankrijk even over naar Bulgarije-Zweden, in de hoop dat daar wat troost te halen is. Dat was inderdaad een spannende wedstrijd, met bovendien een illusieverhogende werking. Vaak belandt de vluchtzapper in de situatie waarin hij twee of drie wedstrijden tegelijk volgt, waarbij het zaak is om geen enkel doelpunt te missen. Wat dat betreft was de combinatie met België-Gibraltar het gewaagdst. Daar werd het 9-0.

De rustzapper viel bijna van zijn stoel van verbazing. Want die wil even weg van de bal, echte rust zeg maar, en vermoedt een voetbalvrije zone bij Linda’s Zomerweek op RTL4. Maar wie zit daar doodleuk in de camera te glimlachen? Giovanni van Bronckhorst, de trainer van Feyenoord! Eerste gedachte: dat is niet live. We horen de Molukse oma van Van Bronckhorst zeggen dat ze al in kamp Schattenberg voor Feyenoord was. Bij Ajax hadden ze maar kapsones. De makers van Linda’s Zomerweek weten wat ze doen: precies tot het einde van de rust is het woord aan Van Bronckhorst. De tweede gast, actrice Elise Schaap, komt na de reclame. De reclameblokken zijn zo lang dat Frankrijk er zomaar twee doelpunten in zou kunnen maken.

Terwijl na de wedstrijd de nietzapper zich vastbijt in een vijfsetter van Roger Federer op de US Open (Eurosport) en de vluchtzapper op internet de zesde goal van België-Gibraltar probeert te vinden, keert de rustzapper terug in de armen van Linda’s Zomerweek. Dat programma is voorspelbaar, maar nooit echt saai – en de gasten hebben begrepen dat er net wat meer openheid van ze wordt verwacht dan in de meeste praatprogramma’s. Die openheid hoeft niet wereldschokkend te zijn. Plotseling lijkt het goed om te weten dat Van Bronckhorst dol is op klusprogramma’s. Niet dat hij ooit klust, maar hij heeft weleens een LOI-cursus binnenhuisarchitectuur gevolgd. Ah! Vandaar dat de verdediging van Feyenoord zoveel solider is dan die van het Nederlands elftal! (Het blijft wel een voetbalavond.)

Elise Schaap blijkt verslaafd aan Tasty-video’s. Daarin worden relatief eenvoudige gerechten in een razendsnel gemonteerde clip bereid. Binnen een minuut zie je uit het niets een macaronischotel ontstaan. En dan weet je: Tasty-video’s gaan ons redden. Ze zijn de enige manier om zondag Nederland-Bulgarije door te komen.