Zware criminaliteit

Verdachte aanslagplan op officier vrijgelaten

De 44-jarige man die maandag was opgepakt omdat hij van Klaas Otto opdracht zou hebben gekregen een aanslag te plegen op een officier van justitie, is deze vrijdag weer vrijgelaten. Het onderzoek heeft geen bevestiging opgeleverd van de verdenkingen tegen hem, meldt het Openbaar Ministerie. De oprichter van motorclub No Surrender, Klaas Otto, zou het gemunt hebben op de officier van justitie in zijn strafzaak . Otto, die zelf in voorarrest zit, zou de man uit Sliedrecht daartoe opdracht hebben gegeven. „De man uit Sliedrecht kwam naar voren in een onderzoek naar zeer serieuze informatie dat een officier van justitie bij het OM in Zeeland - West-Brabant iets zou worden aangedaan”, schrijft het Landelijk Parket van het OM in een toelichting. Zowel Otto als de man uit Sliedrecht zijn deze week verhoord. Een woordvoerder laat weten dat beiden formeel nog verdachte in deze zaak zijn. „Het onderzoek naar de dreiging tegen de officier van justitie loopt nog.” De advocaat van Otto sprak kort na de arrestatie van „drijfzand”. Volgens hem is de verdenking „volstrekt fake en ongefundeerd”. Klaas Otto zit in voorarrest in verband met verschillende strafzaken. Het gaat onder meer om afpersing, bedreiging, witwassen, mishandeling en brandstichting. De inhoudelijke behandeling van zijn rechtszaak is later deze maand. Advocaat Mark Nillesen van de man uit Sliedrecht zegt dat de aanhouding gebaseerd was op anonieme informatie uit het criminele milieu en dat verder onderzoek niets heeft opgeleverd. „Afgeluisterde telefoongesprekken leverden niks op en er zijn ook geen wapens gevonden. Dit soort meldingen is vaak vals. Uiteraard respecteer ik dat het OM de eigen mensen beschermt maar ik heb me verbaasd over de aanhouding en alle aandacht die er aan is geschonken.” Nillesen gaat ervan uit dat de zaak snel geseponeerd wordt. (ANP)