Wie kent wie in de top van het Nederlandse bedrijfsleven?

Voor de zakelijke elite geldt: hoe meer invloedrijke mensen je kent, hoe beter voor je eigen invloed. Toegang tot zulke mensen betekent toegang tot informatie, en tot 06-nummers van de mensen die zíj weer kennen – enzovoort. Dé manier om je zakelijke kennissenkring uit te breiden tot een imposant netwerk met de beslissers van de top van het bedrijfsleven is via bijbanen. Een commissariaat van een multinational, een toezichtfunctie bij een prestigieuze culturele instelling of het bestuur van een clubje met andere prominenten. Wat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Het gaat erom met wíe.

Wie heeft de beste connecties in de top van het Nederlandse bedrijfsleven? NRC bracht het in kaart. Criterium voor een plekje op de lijst: meerdere functies in de top van het bedrijfsleven, op plekken waar ook weer ándere mensen zitten met dubbelfuncties. We keken in de eerste plaats naar de grootste beursgenoteerde bedrijven en andere grote Nederlandse werkgevers, maar ook naar culturele instellingen, goede doelen en andere clubjes.

Het resultaat is een groep van 58 mensen uit de top van het bedrijfsleven die meerdere functies hebben op plekken waar ze weer andere prominenten met dubbelfuncties tegenkomen.

Het Concertgebouw

De top van het Nederlandse bedrijfsleven komt elkaar tegen in Concertgebouw. Misschien óók in de concertzaal, maar in elk geval bij de vergaderingen van de raad van commissarissen. Daarin zitten vier prominente corporate leden met uitstekende connecties.

Deze mensen kennen stuk voor stuk goed de weg in het Nederlandse bedrijfsleven.

Ze hebben belangrijke functies bij een waaier van bedrijven. Hans Wijers, voorzitter van de raad van commissarissen van het Concertgebouw, is óók president-commissaris van Heineken en ‘gewoon’ commissaris van Shell. Marjan Oudeman is commissaris bij SHV, het grootste familiebedrijf van Nederland, en industrieconcern Aalberts. Herna Verhagen is topvrouw van PostNL, Dick Boer is topman van Ahold Delhaize.

Via al deze functies kennen de commissarissen van het Concertgebouw weer andere mensen, die óók weer allerlei kopstukken in hun netwerk hebben.

Interactief: kijk zelf


De graphic hieronder is interactief, klik op een persoon of bedrijf om te zien met wie en waarmee ze verbonden zijn.


Beweeg je vinger binnen de cirkel met de klok mee om een persoon of bedrijf te selecteren.

Nog twee voorbeelden