Wel of geen progressie, ook daarover tweespalt

Brexitonderhandelingen Derde ronde leverde volgens EU weinig op, volgens VK wel.

Ze blijven beleefd lachen. Twee grijzende mannen, allebei in pak en ogenschijnlijk op hun gemak in een Brusselse perszaal. Allebei gek op wandelen in de bergen. Daar houdt elke gelijkenis op. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en de Britse Brexitminister David Davis kwamen donderdag na de derde ronde in de Brexit-onderhandelingen tevoorschijn met twee verschillende verhalen.

„Nauwelijks progressie”, zei een stuurs kijkende Barnier.

„We boeken wel dégelijk vooruitgang, op meerdere dossiers”, zei een vrolijke Davis.

Voorafgaand aan de vierdaagse onderhandelingsronde was er maandagochtend nog hoop op concrete gesprekken. De regering van Theresa May had de zomervakantie gebruikt om eindelijk voorstellen op papier te zetten over hoe de Brexit er volgens het Verenigd Koninkrijk uit moet gaan zien. Opvallend was het idee om na uittreding toch nog, gedurende een overgangsperiode, met de EU een douane-unie te blijven vormen.

In zijn commentaar op dat voorstel kon EU-onderhandelaar Barnier een spottende toon nauwelijks onderdrukken. Brexit was toch Brexit? Barnier. „Ik bespeur een zekere mate van nostalgie bij de Britten.”

Volgens Barnier hopen de Britten dat ze na hun vertrek uit de EU blijvend kunnen profiteren van de Europese interne markt – een van de pijlers onder de EU. „Maar dat kán gewoon niet”, zei Barnier.

De EU wil eerst de financiële afhandeling van de ‘scheiding’ regelen. Geschat wordt dat de EU de Britten een divorce bill van ruim 40 miljard euro zal presenteren. Over die kwestie bleven de Britten ook nu vaag. Davis: „Ik ben het aan de Britse belastingbetaler verplicht dit grondig uit te zoeken.”

Tussen Brussel en Londen is onenigheid over hoe het totale bedrag moet worden berekend. Het VK heeft lopende EU-verplichtingen die volgens Davis eindigen op het moment van de Brexit in maart 2019. Maar Barnier houdt de Britten ook medeverantwoordelijk voor gezamenlijke EU-leningen aan landen als Oekraïne. Die leningen lopen pas jaren na 2019 af.

„Ik wist vooraf dat het niet makkelijk zou worden”, zei Barnier. „Ik ben niet droevig of boos. Ik sta hier met de kalmte van een man uit de bergen. Maar ik maak me zorgen over de agenda, want de tijd vliegt.”

„Laten we gestaag dooronderhandelen, maar laat de EU ook wat creatiever zijn”, besloot Davis. Die maakt zich minder zorgen om de naderende deadline. „Ronde drie was productief. En onze voorstellen zijn pragmatisch en raken wat de kern van deze onderhandelingen moet zijn: het eindresultaat moet goed zijn voor iedereen.”

Bij die laatste woorden bleef Barnier stoïcijns staren naar zijn dossier op het katheder.