Voormalig DSM-topman Peter Elverding overleden

Elverding werd geroemd om zijn heldere communicatie en in 2005 uitgeroepen tot topman van het jaar. Hij was in zijn jonge jaren voorzitter van de PvdA-jongeren.

CEO Peter Elverding van DSM staat de pers te woord over de bedrijfsresultaten 2005.
CEO Peter Elverding van DSM staat de pers te woord over de bedrijfsresultaten 2005. Foto: Marcel van Hoorn/ANP

Na een kort ziekbed is voormalig DSM-topman Peter Elverding op 68-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Maastricht. Elverding had van 1999 tot 2007 de leiding bij het chemiebedrijf uit Heerlen.

DSM transformeerde onder Elverding van een traditioneel bulkchemiebedrijf in een fijnchemiebedrijf en kocht de vitaminetak van het Zwitserse Roche.

In 2005 werd Peter Elverding uitgeroepen tot topman van het jaar, vooral vanwege zijn heldere strategie en de financiële prestaties van DSM. In het juryrapport van de onder andere door FEM Business en Managers Netwerk Nederland georganiseerde verkiezing stond dat hij duidelijk communiceert:

“De omslag die hij DSM liet maken, levert bij uitstek een duurzame toekomst voor het bedrijf op. Daarnaast looft de jury Elverding om zijn open en duidelijke communicatie naar zijn werknemers. Hij gedraagt zich niet als een zonnekoning, maar heeft een uitstekend team om zich heen geformeerd dat hij laat excelleren.”

Politieke ambities

Elverding studeerde rechten aan de Universiteit in Amsterdam en had eind jaren zestig politieke ambities. Hij was destijds voorzitter van de PvdA-jongeren, maar knapte volgens de website mensenachterhetnieuws.nl af op de politiek na de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1970 in Amsterdam met Ed van Thijn als lijsttrekker. Het verschil tussen ideologie en praktijk bleek toen te groot voor hem.

Voor zijn aantreden bij DSM werkte Elverding ook bij AkzoNobel en De Bijenkorf. Bij De Bijenkorf moest hij flink saneren, maar deed dat in goed overleg met de vakbonden waar hij tijdens zijn jonge jaren ook actief voor was geweest.

Na zijn afscheid bij DSM in 2007 werd Elverding benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau en bekleedde hij verschillende commissariaten. Zo was hij onder meer commissaris bij De Nederlandsche Bank, ING, FrieslandCampina en de Universiteit van Maastricht. In 2011 werd hij zelfs uitgeroepen tot machtigste commissaris van Nederland.

Ook leidde hij de Commissie Elverding die door toenmalig minister Camiel Eurlings was ingesteld om zich te buigen over de trage besluitvorming over infrastructuur in Nederland. Een van de belangrijkste aanbevelingen van de commissie was om alle betrokkenen, ook marktpartijen, eerder te laten meepraten over grote projecten.

Peter Elverding laat een vrouw en drie dochters na.