Verdachte aanslagplan officier van justitie vrijgelaten

Oprichter van de motorclub No Surrender Klaas Otto zou de man opdracht hebben gegeven om een aanslag te plegen op de officier van justitie in zijn strafzaak.

Leden van motorclub No Surrender.
Leden van motorclub No Surrender. Foto Remko de Waal/ANP

De 44-jarige man die maandagavond was aangehouden omdat hij opdracht zou hebben gekregen om een aanslag te plegen op een officier van justitie, is weer op vrije voeten. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft “onderzoek geen bevestiging opgeleverd van de verdenkingen tegen hem”.

De man kwam naar voren in het onderzoek naar de oprichter van motorclub No Surrender Klaas Otto, die opdracht zou hebben gegeven om de aanslag op de aanklager in zijn strafzaak te plegen. Er zou sprake zijn van “zeer serieuze informatie” waaruit bleek dat de betreffende officier van justitie van het OM in Zeeland- West-Brabant gevaar liep.

De politie deed doorzoekingen in woningen in Sliedrecht, waar de verdachte werd aangehouden, en Rotterdam. Er werd beslag gelegd op computers, mobiele telefoons en andere digitale gegevensgedragvers. De verdachte is inmiddels verhoord, en er is volgens het OM geen reden om hem langer vast te houden.

Lees ook het achtergrondstuk van onze misdaadverslaggever Jan Meeus: Gekker dan in de zaak van Klaas Otto wordt het niet vaak

Otto zou de man vanuit zijn gevangenis in Middelburg opdracht hebben gegeven. De advocaat van de verdachte zei eerder dat de arrestatie ongefundeerd was, maar was vrijdagochtend niet direct bereikbaar voor commentaar.