Van Persie haakt geblesseerd af voor Bulgarije

Na de ontluisterende nederlaag tegen Frankrijk verpest een knieblessure de kans op revanche tegen Bulgarije voor Robin van Persie.

Robin van Persie reageert na een gemiste kans tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd Frankrijk tegen Nederland in het Stade de France nabij Parijs.
Robin van Persie reageert na een gemiste kans tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd Frankrijk tegen Nederland in het Stade de France nabij Parijs. Foto: Vincent Jannink/ANP

De terugkeer van Robin van Persie bij Oranje na twee jaar afwezigheid was voorlopig van korte duur. De spits die inviel tijdens de kansloze nederlaag tegen Frankrijk moet afhaken vanwege een knieblessure. Hij mist daardoor de thuiswedstrijd van het Nederlands elftal zondag tegen Bulgarije.

Van Persie verving donderdag na ongeveer een uur spelen Vincent Janssen en kreeg toen al snel last van zijn knie. Hij was de laatste jaren genegeerd door de inmiddels vertrokken bondscoach Danny Blind, maar Dick Advocaat riep hem wel weer op.

Volgens Advocaat kan een fitte Van Persie nog van grote waarde zijn, zei hij bij de bekendmaking van de selectie vorige week:

“Ik denk dat hij nog steeds een van de beste aanvallers is. Hij heeft toch beetje lopen kwakkelen met zijn fitheid. Maar als je hem op de juiste manier gebruikt, dan denk ik dat hij nog een heel belangrijke bijdrage kan leveren. In welke rol dan ook. Ik ben er zeker van overtuigd dat we spelers nodig hebben die dit al een keer hebben gedaan.”

Lees ook: Advocaat lijdt mee met Oranje

De aanvaller was volgens zijn club Fenerbahçe sowieso al niet fit naar Nederland gekomen. Hij had van de clubarts eigenlijk tien dagen rust moeten nemen vanwege een schouderblessure. Maar Van Persie kon daar gewoon mee trainen en spelen en weigerde “in het landsbelang” over die vermeende blessure te praten, zei hij maandag in Noordwijk.

Kansloze nederlaag

Nederland leed donderdag een ontluisterende nederlaag tegen Frankrijk. In het Stade de France bij Parijs verloor Oranje met 4-0. Daarmee zakte het Nederlands elftal naar plek vier in de kwalificatiepoule voor het WK in Rusland volgend jaar.

Lees ook: Dit schrijven de media over #FraNed

Toch is er nog altijd zicht op het WK, omdat concurrent Zweden verloor van Bulgarije. Als het Nederlands elftal zijn drie resterende wedstrijden wint kan het nog tweede in de groep worden en zo een plekje in de play-offs afdwingen.

Met het afhaken van Van Persie zijn er nog twee pure spitsen over in de selectie van Oranje: Vincent Janssen en Bas Dost. Advocaat roept geen vervanger op.