In beeld

Universeel puberen

Waar houdt een 16-jarige jongen uit Kaapstad zich mee bezig? Hoe denkt een 13-jarig meisje uit Madrid over haar toekomst? Voor de rubriek Jong! reisden we deze zomer de wereld over. Een overzicht in negen portretten.
Ali Vollenhoven (16) uit Kaapstad: „ Alles is goed aan mijn leven hier. Ik heb veel vrienden. Onze vriendengroep heeft een naam: wij zijn de 53’s. Zo groeten we elkaar: met vijf uitgestoken vingers op een hand en drie op de andere. Net als een jeugdbende inderdaad. Maar dat zijn we niet. We zijn gewoon vrienden.”
Thom Pierce
Ruqqayah Cetta (17) uit Jakarta: „Ik teken en krabbel iedere dag. Het is mijn manier om me uit te drukken. Mijn moeder steunt me, mijn vader vond het lastiger, maar de laatste tijd begint hij bij te draaien. Ik heb het van hem, denk ik. Hij houdt ook van tekenen, maar hij doet er niets mee.”
Mauhammad Fadli
Krisztina Rékai (17) uit Boedapest: „Naast school zit ik op een privéacademie die tieners voorbereidt op studeren in het buitenland. Ik wil naar het Verenigd Koninkrijk: ik denk aan Manchester, Londen of Glasgow. Alleen als niets gaat zoals gepland ga ik in Hongarije studeren. Ik beschouw het onderwijssysteem hier niet echt als goed.”
Akos Stiller
Anaïs Koeznetsova (16) uit Moskou: „Ik kleed me altijd heel raar aan. Dat wordt in Rusland nog niet erg geaccepteerd. Toen ik mijn lip had gepierced, werd ik uitgelachen. Die piercing heb ik zelf gedaan. Je gebruikt een dikke injectienaald.”
Konstantin Salomatin
Chetna Chugh (12) uit New Delhi: „Mijn land is heel belangrijk voor me. Ik hoop dat het zich ontwikkelt tot het allermachtigste ter wereld. Ik wil daarbij helpen. Daarom wil ik les gaan geven aan andere kinderen, als ik volwassen ben.
Abhishek Bali
Kenneth Kenneth Johannes (14) uit New York: „Ik ga deze zomer naar Maryland om te werken in het restaurant van mijn familie. Ik heb geld nodig. Als je in New York iets wilt doen, heb je geld nodig. En dat heb ik niet.”
Cynthia van Elk
Louise Nascimento (17) uit Rio de Janeiro: „Wij wonen in een sloppenwijk. Ik droom er wel van om later buiten deze wijk te kunnen wonen. Ik wil chirurg te worden. Sommige mensen zijn bang voor bloed, ik niet. Laatst in de bus zat een man met een enorme bloedende wond op zijn been. Sommige mensen vielen bijna flauw, ik kon er gewoon naar kijken.”
Marco Antonio Rezende
Zhu Yunyao (12, „bijna 13”) uit Shanghai: „Ik hou het meest van wiskunde. Ik heb extra wiskundeles en ik ga deze zomer naar een wiskundekamp op Taiwan. Wiskunde is veel makkelijker dan Chinees, ik haat Chinese les, want wij moeten ook het hele oude Chinees leren dat Laoze en Confucius gebruikten. Ik snap niet waar dat voor nodig is.”
Peter Chang
Carmen Sánchez Martínez (13) uit Madrid: „Ik vind Spanje een fantastisch land, maar toch denk ik dat mijn toekomst hier niet zal zijn. Ik denk nu aan de Verenigde Staten of Canada.”
Ben Roberts