UEFA onderzoekt geldsmijterij Paris Saint-Germain

Onderzocht wordt of de megatransfers van Neymar en Mbappé wel voldoen aan de regels van Financial Fair Play.

Voorzitter Nasser Al-Khelaif van Paris Saint Germain met topaankoop Neymar jr.
Voorzitter Nasser Al-Khelaif van Paris Saint Germain met topaankoop Neymar jr. Foto: Christophe Petit Tesson/EPA

De Europese voetbalbond UEFA stelt een onderzoek in naar de financiële huishouding van Paris Saint-Germain. De Franse topclub nam onlangs via een ingewikkelde constructie de Braziliaan Neymar over van FC Barcelona en Mbappé van AS Monaco. De vraag is de regels van Financial Fair Play (FFP) wel worden nageleefd.

In het onderzoek wordt bekeken of de club zich houdt aan de eis om zich niet te diep in de schulden te steken. De club is in handen van een financieringsmaatschappij uit Qatar en betaalde een recordbedrag van 222 miljoen euro voor de overname van Neymar.

PSG was daarbij behoorlijk ingenieus, want officieel heeft de Braziliaan zichzelf vrijgekocht, nadat hij ambassadeur is gemaakt van het WK van 2022 in Qatar.

Donderdag kwam ook de overgang van aanvaller Kylian Mbappé rond. Hij gaat eerst voor een jaar op huurbasis naar Parijs, voordat hij daadwerkelijk wordt verkocht voor een bedrag dat kan oplopen tot 180 miljoen euro. Op die manier zouden de FFP-regels omzeild kunnen worden.

Paris Saint-Germain zegt verrast te zijn door het onderzoek van de UEFA:

“We hebben de commissie van Financial Fair Play op de hoogte gehouden van de transfers in deze zomer. En dat zijn we niet verplicht”

De UEFA introduceerde Financial Fair Play in 2011 om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Rijke eigenaren kunnen niet zomaar geld in een club blijven pompen. Volgens de FFP-reglementen mag Paris Saint-Germain over een periode van drie jaar maximaal 30 miljoen euro meer uitgeven dan dat er binnenkomt. Ook mag een club niet meer dan 70 procent van de omzet aan spelerskosten betalen.

Lees ook: Met Neymar kan PSG nog groter dromen

De UEFA heeft aangekondigd enkele maanden uit te trekken voor het onderzoek naar het transferbeleid van PSG. De mogelijke straf kan bestaan uit een geldboete, puntenaftrek, een tijdelijk transferverbod of zelfs uitsluiting van Europese competities.

De zesvoudig kampioen van Frankrijk heeft al eerder de FFP-regels overtreden. Paris Saint-Germain kreeg toen een boete opgelegd en een uitgavenplafond en mocht slechts 21 spelers registreren voor de Champions League in 2014.