Ruim helft studenten spaart van studielening

Sinds de invoering van het leenstelsel zijn studenten daarnaast veel vaker gaan lenen, meldt het Nibud.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Meer dan de helft (54 procent) van de studenten gebruikt hun studielening - of een deel daarvan - om te sparen. Dat is algemeen genomen meer dan twee jaar geleden, blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Waarom de studenten sparen van hun lening, onderzocht Nibud door 1.400 van hen drie stellingen voor te leggen. 15 procent zei te sparen van de studielening om later een huis te kunnen kopen. In 2015 was dat nog 10 procent. 43 procent spaart om na de studie geld achter de hand te hebben. Twee jaar geleden was dat 31 procent. Daarnaast zei 39 procent dat de lage rente op de lening bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een reden was om het geleende geld op te potten. Om hoeveel studenten het hierbij twee jaar geleden ging, weet Nibud niet. Gemiddeld sparen studenten 146 euro per maand.

‘Studenten kijken minder naar lange termijn’

Studenten die van hun lening sparen om een huis te kopen, doen daar niet per se verstandig aan. Ze zijn verplicht hun studieschuld op te geven als ze een hypotheek proberen te krijgen. Hypotheekverstrekkers lenen minder uit aan mensen die bij DUO in het krijt staan.

“Zeker als je partner ook een flinke studieschuld heeft, kan dat flink schelen in de hoogte van het hypotheekbedrag dat je kunt krijgen”, zegt een woordvoerder van het Nibud. “Studenten kijken vaak meer naar de korte termijn, ze zijn positief ingesteld. Naar de lange termijn kijken ze wat minder.” Uit het onderzoek blijkt niettemin dat ongeveer tweederde van de studenten (64 procent) weet dat hun studieschuld van invloed is op het bedrag dat ze kunnen lenen voor een huis.

Het Nibud kwam er ook achter dat sinds de afschaffing van de basisbeurs twee jaar terug veel meer studenten zijn gaan lenen. Van de eerste- en tweedejaars leende in 2015 30 procent. Nu is dat aandeel verdubbeld tot 62 procent. Een lening aangaan is nu eenmaal iets dat er tegenwoordig bijhoort, lijken veel studenten te denken - 30 procent vond het in 2015 een probleem om studieschulden te hebben, tegenover 12 procent nu. 44 procent van de studenten die lenen, heeft een schuld van meer dan 10.000 euro.

Lees ook het stuk waarin NRC dit jaar een aantal prangende vragen over de studieschuld beantwoordde

Door het leenstelsel kiezen minder studenten ervoor op kamers te gaan. Momenteel woont 56 procent van de studenten in het eerste en tweede jaar van hun opleiding nog bij hun ouders. Dat is aanzienlijk meer dan twee jaar geleden, toen dat percentage nog op 39 zat.

Vanaf het studiejaar 2015-2016 krijgen studenten niet meer elke maand een basisbeurs op hun rekening gestort. Al het geld dat zij nodig hebben om hun studie en studentenleven te bekostigen, moeten ze sindsdien lenen. Alleen studenten met ouders die weinig verdienen, komen nog in aanmerking voor een aanvullende beurs.

Lees ook: student Elias van der Linden (21) zet Duo-geld op zijn spaarrekening om er later mee te beleggen

De rente op de studieleningen bij DUO is laag, en de betaaltermijn voor studenten die onder het nieuwe leenstelsel vallen is met dertig jaar redelijk ruim. Toch nam direct na de afschaffing het aantal nieuwe studenten met meer dan 10 procent af. Mogelijk was er sprake van een zogeheten ‘boeggolf’: een hoop aankomende studenten besloten in 2014 geen tussenjaar te nemen maar direct te gaan studeren, zodat ze nog net onder de basisbeurs zouden vallen. Afgelopen jaar was het aantal nieuwe studenten weer terug op het niveau van vóór het leenstelsel.