5,1 miljoen euro nodig voor Boijmans van Beuningen

Als het Rotterdamse museum niet snel gerenoveerd wordt, moet het volgens burgemeester Aboutaleb dicht.

Foto Koen Suyk/ANP

Het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam heeft 5,1 miljoen euro nodig om open te kunnen blijven. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat “de staat van het pand slechter is dan werd verwacht”.

Volgens de burgemeester wordt de ruim vijf miljoen euro binnen de huidige begroting van de gemeente vrijgemaakt. Dit geld is nodig om het museum open te houden, en staat los van de overige renovatieplannen die al langer op de planning staan. Het pand is niet brandveilig genoeg en bevat asbest. Ook de kelder, waar de collectie van het museum opgeslagen zit, moet gerenoveerd worden.

Lees ook: Vernieuwd Boijmans nodigt uit tot goed kijken

Op zijn vroegst zal het museum op 1 januari 2019 moeten sluiten. Om dit te voorkomen heeft de burgemeester samen met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vastgesteld welke maatregelen nu noodzakelijk zijn.

Geld nodig voor brandveiligheid

Tot de grote renovatie begint, moet er onder meer geld vrijgemaakt worden voor de brandveiligheid van het pand. Hiervoor zou al twee miljoen euro nodig zijn, onder meer voor de inzet van brandwachten. Voor het ontruimen van de museumkelder en het prentendepot moet 1,7 miljoen euro vrijgemaakt worden. Verder is 700.000 euro nodig voor de huur van extra depotruimte.

“Gezien het maatschappelijk belang van de waardevolle collectie en het museum voor de stad zijn wij van mening dat deze tijdelijke beheersmaatregelen nu genomen moeten worden”, staat in de brief. Ook moet er volgens de burgemeester gezocht worden naar alternatieve locaties voor de exposities van het Boijmans van Beuningen, voor het geval dat het museum toch moet sluiten. Volgens de burgemeester wordt later dit jaar meer duidelijk over de renovatie van het museum.