Referendum over ‘tapwet’ stap dichterbij

Initiatiefnemers hebben in eerste fase de benodigde 10.000 geldige handtekeningen ingediend, zo maakte de Kiesraad bekend.

De 'tapwet' is een belangrijk politiek succes van demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA).
De 'tapwet' is een belangrijk politiek succes van demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). Foto Bart Maat / ANP.

Een raadgevend referendum over de wet die geheime diensten meer bevoegdheden geeft is een stap dichterbij gekomen. De Kiesraad maakte vrijdag bekend dat de initiatiefnemers 19.261 geldige handtekeningen hebben ingediend, waarmee de grens van 10.000 handtekeningen in de eerste fase ruimschoots is gehaald.

Nu de initiatiefnemers de drempel van 10.000 hebben gehaald, hebben zij in de tweede fase zes weken de tijd (tot half oktober) om nog eens 300.000 handtekeningen te verzamelen. Mocht ook dat lukken, dan komt er binnen zes maanden daarna een referendum over de tapwet. Dat zou dan mogelijk kunnen samenvallen met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018.

De Wet op de inlichtingendiensten, ook wel ‘tapwet’ genoemd, gaat hoe dan ook op 1 januari 2018 in werking. Normaal gesproken wordt een wet niet van kracht als er nog een referendum over komt, maar demissionair minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) liet met steun van het parlement al in de wet opnemen dat hij in alle gevallen ook op 1 januari zou ingaan, referendum of niet. Plasterk zegt in een toelichting dat er sprake is van “tijdsdruk” en dat de ruimere bevoegdheden van de diensten niet kunnen wachten. De wet regelt onder meer dat de geheime diensten ongericht op grote schaal informatie als internetverkeer kunnen aftappen.

Lees ook: Nieuw referendum wordt wellicht ook het laatste, een vragenstuk over het raadgevend referendum.

Het raadgevend referendum bestaat sinds 2014 en geeft burgers de mogelijkheid over iedere aangenomen wet een referendum aan te vragen. De uitkomst is geldig als 30 procent van de stemgerechtigden opkomt, maar de politiek is niet verplicht de uitslag over te nemen. In de praktijk weegt het oordeel van kiezers zwaar, zo bleek vorig jaar, toen 62 procent van de stemmers ‘nee’ zei tegen het verdrag van de EU met Oekraïne en premier Rutte in Brussel een aanvulling op het verdrag uitonderhandelde.