Postmarkt

Sandd kan goedkoper postbezorgen dan PostNL, belooft het bedrijf aan de minister

Postbedrijf Sandd zegt de wettelijk vastgelegde postvoorziening goedkoper te kunnen uitvoeren dan PostNL. De dienstverlening zou bij toewijzing aan Sandd worden verbeterd, zegt het Apeldoornse bedrijf: naast 8.700 verplichte brievenbussen die dagelijks worden geleegd, komen er 4.350 extra brievenbussen die twee keer per week worden geleegd. Er komt werk voor 5.000 extra postbezorgers.

Dat blijkt uit een notitie van het bedrijf die door demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) naar de Tweede Kamer is gestuurd. In de notitie beschrijft Sandd hoe het bedrijf de wettelijke universele postdienst zal uitvoeren, inclusief financiële onderbouwing. Het document uit november 2016 is nu pas openbaar.

Sandd liet in juni al weten dat de postzegelprijs naar 0,55 euro kan. Een postzegel kost nu 0,78 euro en wordt binnenkort duurder. Volgens PostNL kon dat doordat Sandd geen verplichte taken heeft. Die taken blijken verdisconteerd in het voorstel van Sandd.

De vakbond voor postbezorgers (BVPP) maakt zich zorgen over de aspiraties van Sandd. Volgens de BVPP is het postbedrijf verantwoordelijke voor een „teloorgang van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor postmedewerkers”, omdat die bij Sandd werken als zelfstandigen met een zogeheten overeenkomsten van opdracht. „Medewerkers zijn daardoor niet verzekerd voor de ziektewet en de werkloosheidswet”, schreef de bond donderdag in een bericht op de eigen website. Er werken op dit moment 50.000 mensen als postmedewerker.

De BVPP deed donderdag ook een oproep aan de politiek om „spoedig” voortgang te boeken in besluitvorming over de briefpostmarkt en de „race to the bottom” voor postmedewerkers te stoppen. De vakbond meent dat „uiteindelijk geen ruimte is voor meerdere bedrijven met een landelijk dekkend netwerk binnen de sterk krimpende briefpostmarkt.”