Politie steekt hand in eigen boezem na ‘pseudo-aanslag’

Volgens de woordvoerders van het politiekorps hadden zij meer uitleg moeten geven vlak na de aanrijding bij Amsterdam CS. De aanrijding zorgde voor speculaties over een aanslag.

Foto Evert Elzinga / ANP

De Amsterdamse politie heeft lessen getrokken uit zijn voorlichting over de aanrijding bij Amsterdam CS op 10 juni. Daarbij raakten zes voorbijgangers gewond. Er waren meteen speculaties dat het om een aanslag ging. De aanrijding was echter veroorzaakt door onwelwording van de bestuurder, een suikerpatiënt.

Volgens de woordvoerders van het korps hadden zij meer uitleg moeten bieden op cruciale momenten vlak na de aanrijding en de dagen erna. Ook was het beter geweest de voorlopigheid van de eerste conclusies op die avond over de onwelwording meer te benadrukken, aldus hoofd communicatie Jean Fransman en plaatsvervangend hoofd Ruben Sprong. „Natuurlijk is er met name op sociale media een hardnekkige onderstroom van complotdenkers die je nooit zult kunnen overtuigen, hoezeer je ook je best doet”, aldus de woordvoerders. „Maar dat is niet de belangrijkste les. Die is dat we meer uitleg moeten geven die een kritisch publiek kan overtuigen.” De woordvoerders blikken vandaag met samen met drie andere politiemensen terug op de tumultueuze avond in juni. Ook de agente die de eerste aanhouding deed, komt aan het woord.

NRC vroeg betrokken politiemensen zo gedetailleerd mogelijk te vertellen wat ze hebben gezien, gehoord en gedaan.: ‘Ik dacht: Wat een gek. Wat een idioot’

De aanrijding kreeg veel aandacht in binnen- en buitenland, omdat het in eerste instantie leek alsof er in Nederland ook een aanslag was gepleegd met een voertuig. Vorige week kwam de zaak opnieuw in het nieuws toen de persoonsgegevens van de bestuurder van de auto die de aanrijding veroorzaakte, uitlekten.