Reportage

Nieuwe markthal in Noord gaat - eindelijk - open

Stadsontwikkeling De nieuwe overdekte markthal moet vele functies verenigen. Verbinding, broedplaats, start-ups. En eten natuurlijk. Vooralsnog blijkt open gaan al lastig.

Marché 010 aan de Vijverhofstraat wil een ‘sociale katalysator’ zijn.
Marché 010 aan de Vijverhofstraat wil een ‘sociale katalysator’ zijn. Foto Rien Zilvold

Rotterdam krijgt er een overdekte markthal bij. Of beter, een markthalletje, want de opzet is aanmerkelijk minder grandioos dan die van de grote zus aan de Blaak. Dit weekend opent Marché 010 zijn hoge vouwdeuren in de hal van een voormalig staalbedrijf aan de Vijverhofstraat. Verse groenten en fruit in kraampjes in het midden van de hal, tegen de twee zijwanden elf vaste units voor bijvoorbeeld brood, vlees, vis, kaas, noten. „Alles wat je nodig hebt voor een goede maaltijd kan je hier krijgen”, zegt initiatiefnemer Hakim Farkouchi.

Zijn ambities zijn ruim. De hal moet een ontmoetingsplaats zijn voor de wijk, zegt Farkouchi, een „sociale katalysator”, een broedplaats voor startende ondernemers, met ruimte voor stagiaires van het nabijgelegen ROC Zadkine. Omdat de hal aan twee kanten open is, verbindt die het ‘Cruyff Court’ en de omringende huizen met de ruimte van de Hofbogen. „Als kind rende ik altijd stiekem door het staalbedrijf heen, dan hoefde ik niet helemaal om te lopen.”

Farkouchi is opgegroeid in de Zomerhofbuurt, waar je nog duidelijk kunt zien dat het van oorsprong een klein industrieterrein is. Inmiddels wordt het gebied ZOHO genoemd en in de markt gezet als ‘het Rotterdamse Maakkwartier’ op vijf minuten lopen van het centrum. „Voor en door makers in design, kunst, cultuur, media, tech, food, architectuur en urban planning”, zegt de website.

Met de komst van het restaurant-in-een-treinstel Gare du Nord, en het pront blauw-wit geschilderde verzamelgebouw waar het goed koffiedrinken is, lijkt het gebied inderdaad voorzichtig op te krabbelen en Farkouchi wil daaraan meedoen.

Verbindende rol

De opening van de hal was al meerdere keren aangekondigd. Eerder deze week, enkele dagen voor de opening, moest er nog veel gebeuren. Er wordt gezaagd en getimmerd, circa de helft van de units moet nog worden ingericht, en er kan niet gepind worden. Zaterdag wel, zegt de vriendelijke vrouw van de delicatessen.

Het is lastig geweest om alle vergunningen te krijgen en het bestemmingsplan te laten wijzigen, aldus Farkouchi. Een obstakel was dat de gemeente alle commercie wil concentreren in de overdaad aan winkelstraten in de stad. „Maar de gemeente is blij met de verbindende rol die we gaan spelen, dus het is uiteindelijk gelukt”, zegt Farkouchi.

Wat aanvankelijk niet lukte, was een kaasboer in de hal te krijgen. Dat wilde Farkouchi beslist, „want het moet een plek worden voor iedereen”. Dus is de slager halal, zijn er belegde broodjes en snacks voor de scholieren uit de buurt, vers fruit en groente voor iedereen. „En nu net toch ook een kaasboer, die zijn winkel opgeeft om hier te staan.” Vaste hipster-ingrediënten, zoals lokaal gebrouwen bier en ter plekke gebrande koffie ontbreken. Je moet realistisch zijn, zegt Farkouchi. „In Noord wonen nu eenmaal ook veel mensen die minder draagkrachtig zijn.”

Marché 010 mag dan veel kleiner zijn dan de Markthal, dezelfde problemen van hoge exploitatiekosten voor stalhouders en ‘horecaïsering’ liggen op de loer. Er zijn al ondernemers afgehaakt omdat ze duizend euro per maand voor een kleine unit onrealistisch vonden. Farkouchi zegt dat 40 procent van de huur gaat naar belastingen en beheer. „De hal is zeven dagen per week open van zeven tot zeven, en er moeten altijd mensen zijn.” En hij wil ook niet dat de hal een verkapte horecaschuur wordt. Dus ja, er zijn tafels waar je even snel je verse kibbeling en broodjes kunt eten, maar er is geen wifi, en geen plek om eindeloos met je laptop te zitten.