Kritiek op plaatsing van obstakels in Rotterdam

Anti-terreurmaatregelen Burgemeester Aboutaleb oogstte woensdag lof voor maatregelen om terreur met voertuigen te voorkomen maar kreeg een dag later van alle kanten kritiek.

De gemeente Rotterdam plaatst verzwaarde bloembakken in het centrum, zoals hier in de Witte de Withstraat.
De gemeente Rotterdam plaatst verzwaarde bloembakken in het centrum, zoals hier in de Witte de Withstraat. Foto Bart Maat/ANP

Voor wie het niet meekreeg: de maatregelen bestaan uit de plaatsing van obstakels op kwetsbare plekken waar veel mensen samenkomen, te beginnen met de terrasrijke Witte de Withstraat en de Meent. Het gaat om verzwaarde bloembakken en verstevigde fietsnietjes (fietsparkeerbeugels) op de stoep en ‘Franse’ metalen hekjes langs de stoepranden.

De eerste anti-terreurbloembakken verschenen donderdagmorgen - twee weken na de aanslag met een busje in Barcelona en een week na de terreurdreiging bij de Maassilo - in de Witte de Withstraat. De roestbruine obstakels van cortenstaal wegen zo’n 2.200 kilo per stuk en zijn voorzien van een heester met wat lage plantjes. De bakken in de Meent volgen binnenkort, de metalen hekjes de komende weken. De operatie moet in vijf maanden zijn gerealiseerd.

Horecaondernemers in de Witte de Withstraat reageren met gemengde gevoelens op de anti-terreurmaatregelen. „Wel een beetje voor de bühne”, vindt Cornel Wink. Hij runt onder andere café De Zondebok & ’t Zwarte Schaap op de hoek met de Eendrachtsweg. „Er wordt geroepen om maatregelen en dan plaats je bloembakken, hekjes en verstevigde fietsnietjes? Ik ben natuurlijk blij dat terroristen mijn terras niet meer op kunnen rijden maar wat voegt dit toe? Je creëert een schijnveiligheid. Aanslagplegers kunnen net zo goed tegen het eenrichtingsverkeer in de straat in racen. Op de Nieuwe Binnenweg, 200 meter verderop, zitten en lopen ook veel mensen maar daar komen geen obstakels. En dan nog. Je kunt niet alles beveiligen.”

Pim de Lange van de Ter Marsch-zaken (café en restaurant) verwijt de gemeente eenzijdige besluitvorming. „De anti-terreurmaatregelen vallen rauw op ons dak. We werden pas dinsdag geïnformeerd maar hoorden de burgemeester woensdag zeggen dat alles in samenspraak gaat met de betrokkenen. Wat de bloembakken betreft: het zijn geen kleine jongens op plekken waar ook tafels, stoelen en klanten kunnen staan. Wat als dat ten koste gaat van de omzet? Volgt dan financiële compensatie? Wij hebben ook geen idee hoe de gemeente invulling gaat geven aan die metalen straathekjes. Elke horecatent heeft nu zijn eigen terrasafscheiding wat de straat juist zo leuk maakt. Het zou zonde zijn als dat straks allemaal eenheidsworst is.”

Wat de bloembakken betreft: het zijn geen kleine jongens op plekken waar ook tafels, stoelen en klanten kunnen staan

De Lange, tevens bestuurslid van de stichting Horeca Witte de With, is het met de gemeente eens dat veiligheid voor alles moet gaan maar plaatst vraagtekens bij het nut van de anti-terreurobstakels. „Wat is veiligheid als de brandweer hier met 70 kilometer per uur langs de terrassen racet? Er hoeft maar iemand over te steken en je hebt een drama. Wij hebben gevraagd om drempels maar dat kan volgens de gemeente niet. Nu kan opeens alles. Waarom niet de hele straat verkeersvrij maken met verzinkbare paaltjes? Dat hebben wij al eens geopperd en nu is hét moment om de discussie nieuw leven in te blazen.”

‘Willekeur’

Ook vanuit de gemeenteraad kwam er donderdag kritiek op de anti-terreurmaatregelen. De VVD-fractie verweet het college van B&W tijdens een actualiteitenraad dat ze niet via de gebruikelijke weg met de raad communiceerde over zo’n belangrijk onderwerp als terrorismebestrijding. Raadslid Jan-Willem Verheij (VVD) noemde de plaatsing van obstakels in genoemde straten ‘willekeur’. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn stelde Aboutaleb, die de financiële kosten van de operatie in het midden liet, een gewetensvraag: „Is dit mensen effectief veiligheid bieden of hen slechts het gevoel geven dat de gemeente iets doet?”

Bij de Markthal staan al grote bloembakken, op initiatief van eigenaar Klépierre. Ook winkelcentrum Alexandrium is extra beveiligd. Op de Coolsingel, die momenteel heringericht wordt, worden mogelijk eveneens extra maatregelen getroffen.