Kremlin wil een vrouwelijke uitdager voor president Poetin

Een vrouwelijke kandidaat moet de Russische presidentsverkiezingen volgend jaar enige kleur geven – want veel tegenstand heeft Vladimir Poetin niet te vrezen. En dus wil het Kremlin een populaire tv-journalist naar voren schuiven.

Het Kremlin in Moskou.
Het Kremlin in Moskou. Foto Mladen Antonov/AFP

Het Kremlin overweegt een vrouwelijke kandidaat te vragen het op te nemen tegen Vladimir Poetin bij de presidentsverkiezingen volgend jaar. Dat meldt de krant Vedomosti op grond van bronnen in presidentiële kringen.

„Een briljante, elegante en sexy politica zou het verhaal spannender maken en een nieuwe generatie Russinnen stimuleren zich bezig te houden met politiek”, zegt politicoloog Aleksej Tsjesnakov in een reactie. Volgens de krant Vedemosti ziet het Kremlin – de oppositie goed gezinde – tv-journalist Ksenjia Sobtsjak als een ideale kandidaat. „Slim, briljant, interessant, maar niet in alle opzichten het beeld van de typische Russische vrouw”, zo zegt een bron.

Poetin (64), die zijn kandidatuur officieel nog bekend moet maken, wil volgens Russische media niet alleen worden herkozen met een solide meerderheid, het Kremlin wil ook zorgen voor een hoge opkomst, om het nieuwe mandaat gewicht te geven.

De campagne lijkt dodelijk saai te worden, vanwege een gebrek aan aansprekende kandidaten. De enige serieuze uitdager van Poetin, oppositieleider Aleksej Navalny, is uitgesloten van deelname vanwege een veroordeling wegens ‘fraude’ in een showproces. De leiders van de oppositie in de Doema, zoals de communist Gennadi Zjoeganov of de ultra-nationalist Vladimir Zjirinovski, zijn al in de zeventig.

Het Kremlin gebruikt vaker kandidaten die niet worden geacht te winnen, maar verkiezingen interessanter kunnen maken of een democratisch tintje kunnen geven. In 2012 werd miljardair Michaïl Prochorov gevraagd de liberale kiezers te vertegenwoordigen. De zakenman haalde bijna 8 procent van de stemmen.

Rusland kende tot nu toe twee keer eerder een vrouwelijke presidentskandidaat. In 2000 haalde Ella Pamfilova, nu hoofd van de Centrale Kiescommissie, 1 procent van de stemmen. In 2004 won Irina Chamada bijna 4 procent van de kiezers voor zich.