In 22 EU-landen gifeieren aangetroffen

Fipronil Het Europees Parlement werd donderdag bijgepraat over de fipronilcrisis. De gezondheidsrisico’s zouden ‘zeer beperkt’ zijn geweest.

Eieren en andere ingrediënten die gebruikt worden in een restaurant in Parijs.
Eieren en andere ingrediënten die gebruikt worden in een restaurant in Parijs. Foto Etienne Laurent/EPA

In 22 lidstaten van de Europese Unie is inmiddels fipronil aangetroffen in eieren of in producten waar ei in verwerkt is. Dat werd donderdag bekendgemaakt bij een bijeenkomst van de landbouwcommissie van het Europees Parlement, waar de crisis in de eiersector werd besproken.

Een hoge ambtenaar van de Europese Commissie zei dat de volksgezondheid door de met fipronil besmette eieren „slechts tot op zeer beperkte hoogte mogelijk in gevaar is gebracht”.

Ook werd bekendgemaakt dat op dit moment nog 144 Nederlandse pluimveebedrijven ‘geblokkeerd’ zijn, omdat in hun eieren fipronil werd gevonden nadat hun stallen illegaal met het middel waren gereinigd. Eerder waren dat nog 281 pluimveebedrijven. Bij zo’n blokkade mogen eieren, mest of kippenvlees niet van het bedrijf af.

Ook een Frans bedrijf en een aantal Belgische en Duitse bedrijven zijn nu geblokkeerd. In eieren van twee kippenboerderijen – een Nederlandse en een Belgische – werd zoveel fipronil gevonden dat eenmalige consumptie schadelijk zou kunnen zijn.

Lees ook: Het imago van het Nederlandse ei heeft een deukje

Meerdere Europarlementariërs stelden donderdag vragen over het functioneren van het Europese voedselveiligheidssysteem RASFF. Via dat systeem horen EU-lidstaten elkaar te waarschuwen wanneer voedingsmiddelen worden aangetroffen die schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid.

België kreeg eerder veel kritiek omdat het begin juni als eerste fipronil in eieren aantrof, maar dat pas op 20 juli via RASFF meldde aan andere EU-lidstaten. België had hierover voor die tijd al wel contact gehad met Nederlandse autoriteiten. Jan Huitema (VVD) vroeg zich af of er geen „angstcultuur” bestond, waardoor individuele lidstaten schroom voelen om voedselproblemen te melden.

Volgens de Europese Commissie heeft het Europese waarschuwingssysteem wel degelijk goed gewerkt, maar is het nog de vraag of het systeem „conform de regels” is gebruikt. Dit soort vragen konden volgens de Commissie nu nog niet beantwoord worden.

Volgende week komen de Europese landbouwministers ook informeel bijeen om samen met eurocommissarissen Phil Hogan (Landbouw) en Vytenis Andriukaitis (Voedselveiligheid) over de fipronilbesmetting te spreken. De ‘eiertop’ was eerst eind september gepland, maar werd op verzoek van Duitsland vervroegd.