Hooggerechtshof: nieuwe verkiezingen in Kenia

De oppositie had de uitslag van de presidentsverkiezingen aangevochten, die zou zijn gemanipuleerd.

Een Keniaanse advocaat komt aan bij het Hooggerechtshof op donderdag.
Een Keniaanse advocaat komt aan bij het Hooggerechtshof op donderdag. Foto Ben Curtis/AP

Binnen zestig dagen moeten er nieuwe presidentsverkiezingen worden gehouden in Kenia. Dat heeft het Hooggerechtshof van dat land vrijdag beslist, meldt persbureau AP. Daarmee wordt een streep gehaald door de omstreden uitslag van de verkiezingen in augustus.

De Keniaanse oppositie had de uitslag aangevochten. Oppositieleider Raila Odinga legde de zaak voor aan het Hooggerechtshof. Hij spreekt van een “zeer historische dag”. Volgens hem waren stemcomputers gehackt en kon zo de uitslag gemanipuleerd worden. Uhuru Kenyatta werd opnieuw verkozen tot president. Hij zou 54 procent van de stemmen hebben gekregen.

Kenyatta laat weten dat hij de uitspraak van het Hooggerechtshof respecteert. Maar later op vrijdag ging hij tegenover zijn aanhang wel tekeer tegen de rechters. Die zijn volgens hem betaald door “buitenlanders en andere gekken”.

Kijk ook naar beelden van de BBC: Kenianen vieren feest

Afgelopen maandag besloot het Hooggerechtshof al dat de Keniaanse oppositie de gebruikte stemcomputers mocht controleren. Maar volgens de oppositie weigerde de kiescommissie medewerking. Volgens Odinga heeft de kiescommissie “criminele feiten” gepleegd en horen de leden in de cel, meldt persbureau Reuters.

De uitslag van de verkiezingen op 8 augustus werd gevolgd door massale protesten. Door politieoptreden kwamen volgens mensenrechtenorganisaties zeker 24 mensen om het leven. Odinga had de uitslag van de vorige presidentsverkiezingen, in 2013, ook aangevochten. Toen zonder succes.

Lees ook dit achtergrondverhaal over de verkiezingen in Kenia: Eens per vijf jaar zoeken Kenianen gerechtigheid

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei vrijdag tegen ANP te hopen dat het ongeldig verklaren van de verkiezingen niet tot een nieuwe geweldsuitbarsting zal leiden:

“Het is belangrijk op te roepen de spanningen te verminderen, en dat dit echt een vreedzame oplossing krijgt”, aldus de bewindsman”.