Zwanenberg verkoopt vleeswarentak

De voedingsmiddelenproducent legt zich toe op conserven en op snacks.

Voedingsmiddelenproducent Zwanenberg verkoopt het bedrijfsonderdeel dat voorverpakte vleeswaren maakt aan zijn Belgische branchegenoot Ter Beke. Het bedrijf wil zich gaan toeleggen op de productie van vleesconserven, worst en snacks.

Onder de voorgenomen verkoop vallen fabrieken in Aalsmeer, Borculo en Zoetermeer, die samen goed zijn voor 265 voltijdsbanen en een jaaromzet van ruim 130 miljoen euro. De overname zal niet leiden tot banenverlies, zei een woordvoerder van Zwanenberg desgevraagd. Financiële details werden niet vermeld.

Zwanenberg, eigenaar van onder meer de worstmerken Kips en Huls, telt bij elkaar 1.600 medewerkers en behaalde vorig jaar een omzet van 400 miljoen euro. Het in Almelo gevestigde bedrijf exporteert naar honderd landen.

Bij Ter Beke, dat genoteerd is aan de beurs in Brussel, werken 2.000 mensen. De omzet bedroeg vorig jaar een kleine 420 miljoen euro.

Zwanenberg sloot deze zomer een samenwerkingsovereenkomst met Unilever. Het was- en voedingsmiddelenconcern verkoopt zijn fabriek in Oss aan Zwanenberg, dat voortaan de productie van Unox-worst en de sauzen en soepen van Bertolli en Knorr voor zijn rekening neemt. Alle merken en recepten blijven eigendom van Unilever. (NRC)