Halfjaarcijfers

Prijsconcurrentie in China voor FrieslandCampina

De netto-omzet van FrieslandCampina is in het eerste halfjaar van 2017 flink gestegen in vergelijking met het eerste half jaar van 2016, dat blijkt uit de halfjaarcijfers van het zuivelbedrijf. Ook de winst nam toe, hoewel het bedrijf in China even in zwaar weer zit. De omzetstijging van 10,7 procent naar 6,1 miljard is deels het resultaat van de stijging van de melkprijzen. In 2015 zakte de prijs in omdat het Europese melkquotum werd afgeschaft. Hierdoor steeg het aanbod sterk en daalde de prijs. De winst nam met 1,3 procent toe tot 161 miljoen euro.

Vorig jaar stabiliseerde het aanbod en verhoogde FrieslandCampina de prijs nadat de vraag naar producten als kaas en boter steeg. Daardoor kon in het eerste halfjaar van 2017 de melkprijs voor de boeren stijgen.

In China gaat het minder goed. In de aanloop naar strengere regels voor 2018 dumpen veel zuivelbedrijven hun voorraden kindervoeding, waardoor FrieslandCampina last heeft van sterke prijsconcurrentie. Ook bleek de Chinese joint-venturepartner van FrieslandCampina Huishan een schuld van omgerekend 3,5 miljard euro te hebben, wat drukt op de resultaten van het Nederlandse bedrijf. Bestuursvoorzitter Roelof Joosten verklaarde donderdag het in grote problemen verkerende Huishan uit te willen kopen. (NRC)