Erdogan: vervolging Turkse beveiligers een schandaal

Negentien mannen met een Turkse achtergrond worden vervolgd in de VS naar aanleiding van een knokpartij in Washington eerder dit jaar.

President Erdogan staat de pers te woord na het vrijdagochtendgebed buiten een moskee in Istanboel.
President Erdogan staat de pers te woord na het vrijdagochtendgebed buiten een moskee in Istanboel. Foto AP

De Turkse president Recip Erdogan vindt het “schandalig” dat zijn beveiligers en aanhangers die betrokken waren bij de knokpartij in Washington eerder dit jaar worden vervolgd. In totaal zijn negentien mannen met een Turkse achtergrond aangeklaagd, onder wie vijftien beveiligers van de president. Erdogan veroordeelde de strafzaak na het ochtendgebed op vrijdag, schrijft AP.

Het gevecht brak uit voor het huis van de Turkse ambassadeur in mei tijdens een staatsbezoek van Erdogan aan de Verenigde Staten. Volgens de president deden de beveiligers hun werk en moest hij beschermd worden voor agressieve aanhangers van de PKK, de Koerdische rebellenbeweging die in het zuidoosten van Turkije strijdt voor een eigen staat. Een van de aangeklaagde beveiligers is het hoofd van de beveiliging van de Turkse president. De verdachten kunnen vijftien jaar gevangenisstraf krijgen voor het plegen van geweld.

Lees ook: Arrestaties voor Turkse knokpartij in Washington

De beschuldigingen zijn volgens Erdogan “een duidelijke en schandalige uiting van hoe justitie te werk gaat in Amerika”. Ook zegt hij de zaak te zullen bespreken met president Donald Trump tijdens een bezoek aan New York later deze maand. Eerder deze week veroordeelde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken de Amerikaanse rechtsgang al.

Beelden van de knokpartij

De knokpartij werd vastgelegd op camera en leidde tot veel internationale ophef. De beelden wekken namelijk de suggestie dat Erdogan zelf opdracht gaf tot een aanval op de demonstranten. Elf mensen raakten gewond. Een Amerikaanse politiechef noemde het een “wrede aanval” op vredige demonstranten.

Eerder werden twee verdachten die betrokken waren bij de vechtpartij gearresteerd. De beveiligers van Erdogan keerden samen met de president terug naar Turkije. Ze kunnen alsnog worden aangehouden als ze weer in de VS komen.