Eis: 25 jaar cel voor liquidatie Scheepvaartmuseum

De afrekening was in 2013 tijdens een dancefeest, in aanwezigheid van honderden feestgangers.

Het Scheepvaartmuseum, een dag na de schietpartij in mei 2013.
Het Scheepvaartmuseum, een dag na de schietpartij in mei 2013. Foto Evert-Jan Daniels/ANP

De 35-jarige verdachte van een liquidatie, in 2013 op een dancefeest in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum, moet een gevangenisstraf krijgen van 25 jaar onvoorwaardelijk. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag geëist.

Het slachtoffer, de 26-jarige Souhail L. uit Amsterdam, werd in mei 2013 met meerdere pistoolschoten om het leven gebracht. Dat gebeurde bij een bar op dancefeest Waterfront in het Scheepvaartmuseum. Honderden feestgangers waren op dat moment in de buurt, maar niemand van hen raakte gewond.

Twitter avatar OM_Amsterdam OM Amsterdam 25 jaar geëist tegen 35-jarige man voor liquidatie tijdens dancefeest #waterfront in mei 2013.

“Keiharde afrekening”

Volgens het OM ging het om een “keiharde afrekening” in het criminele circuit. Daarbij zou sprake zijn geweest van voorbedachte rade. Ook het risico dat de bezoekers van het feest liepen is meegenomen in de strafeis. “Er hadden heel makkelijk meer slachtoffers kunnen vallen”, zegt een OM-woordvoerder.

De verdachte had daarnaast al een strafblad. Hij werd in 2014 veroordeeld tot een celstraf van ruim zeven jaar voor poging tot doodslag; in 2011 veroordeelde de rechter hem tot een jaar cel voor beroving met geweld.

Liquidatiegolf

De verdachte werd eind 2015 aangehouden in België. Hij had geen vaste woonplaats, maar verbleef vaak in Spanje. De moord op de 26-jarige Amsterdammer was onderdeel van een liquidatiegolf, met in de hoofdrol criminelen met een Antilliaanse en Marokkaanse achtergrond. Over twee weken doet de rechter uitspraak.