Dit schrijven de media over #FraNed

Een vernedering, zo noemt de pers de 4-0-nederlaag van Oranje tegen Frankrijk.

Foto Vincent Jannink/ANP

Na de 4-0-nederlaag donderdag op bezoek bij Frankrijk lijkt het WK van 2018 voor het Nederlands voetbalelftal ver weg. Van tevoren waren de verwachtingen al niet hooggespannen - Frankrijk staat 26 plekken hoger op de wereldranglijst. Toch was voor de manier waarop de wedstrijd van Oranje zich uiteindelijk ontvouwde volgens de pers maar één woord van toepassing: ‘vernederend’. Kijk maar mee.

De meest ontnuchterende kritiek komt misschien wel van de Franse sportkrant l’Equipe. “Robben, de spookbedreiging”, kopt dat blad. “De aanvaller symboliseert de totale onmacht van Nederland, dat totaal werd overweldigd door het meesterschap van de Fransen.” De rapportcijfers voor Oranje liegen er ook niet om: een 3,2 gemiddeld.

De triomf van Les Bleus wordt ook breed uitgemeten in Le Figaro. “Weelderig. Wonderbaarlijk”, oordeelt het dagblad. “Verleidelijk en majestueus stonden de mannen van Didier Deschamps tegenover de Bataven, die vaak verstikt werden en zich hun positie op de wereldranglijst waardig toonden.”

‘Pijnlijke vertoning’

Een vernedering dus, schrijft het AD op zijn voorpagina, om daar op de cover van het sportkatern in chocoladeletters aan toe te voegen dat het een “pijnlijke en genante” vertoning was. “Een historische avond, om de verkeerde redenen.”

Ook NRC opent met een “vernedering in Frankrijk”. Nederland werd volgens redacteur Bart Hinke “op alle fronten weggevaagd”:

“Hulpeloos ten onder, zo was het. Frankrijk – Nederland was al met al een bevestiging van een kwaliteitsarm tijdperk. [...] Het was pijnlijk en vernederend.”

Lees ook: Advocaat lijdt mee met Oranje


De Telegraaf
is niet veel milder en heeft het over een “dreun” en een “afgang” voor Oranje. Volgens de krant heeft de ploeg van bondscoach Dick Advocaat van de Fransen “een lesje modern voetbal gekregen”. “Of Oranje iets op een WK-eindronde heeft te zoeken, is van latere zorg. De Fransen, die niet eens op de toppen van hun kunnen speelden, waren fysiek vele malen sterker, conditioneel de baas en technisch superieur.”

Op de voorpagina van de Volkskrant wat minder aandacht voor de verliespartij. Verderop in de krant krijgt Oranje er echt alsnog van langs. “Het Nederlands elftal, gekleed in fel oranje doch flets als een verschoten gordijn, bezoedelde op een donderdag in het Stade de France bij Parijs opnieuw zijn reputatie en waardigheid als voetballand”, schrijft de voetbalverslaggever.

De meeste regionale dagbladen openen ook met het WK kwalificatie-debacle. AD-dochters als de Stentor en de Gelderlander noemen het Nederlands elftal “machteloos” en ‘ontluisterend’. De Limburger - kop: “Vergane glorie” - beseft ook dat dit Oranje niet meer het Oranje is dat de afgelopen WK’s tweede en derde werd.