diplomatieke strijd

VS slaan terug tegen Rusland: deel handelsmissie en consulaat dicht

De Verenigde Staten hebben de Russen gesommeerd hun consulaat in San Francisco te sluiten. Ook de gebouwen van de Russische handelsmissie in New York en Washington zullen deels worden gesloten. De Amerikanen reageren hiermee op de recente Russische maatregel om de Amerikaanse diplomatieke aanwezigheid in Rusland met ruim de helft terug te brengen. De Russen deden dit op hun beurt na economische sancties van de VS wegens vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het besluit van de VS viel net voor de nieuwe Russische ambassadeur in Washington, Anatoli Antonov, arriveerde. „We moeten kalm en professioneel handelen", zei hij volgens Russische media. „Om met Lenin te spreken: we hebben geen behoefte aan hysterische opwellingen.” (Reuters, AP)