Chris Froome valt twee keer

Ronde van Spanje Klassementsleider Chris Froome kwam twee keer ten val in de twaalfde etappe en verloor kostbare tijd. „Gelukkig is het twintig seconden en geen minuut.”

Chris Froome viel en verloor twintig seconden, maar niet zijn rode leiderstrui.
Chris Froome viel en verloor twintig seconden, maar niet zijn rode leiderstrui. Foto Jose Jordan/AFP

Geen vuiltje leek er donderdag aan de lucht voor klassementsleider Chris Froome in de twaalfde etappe van de Vuelta. Een ongevaarlijke kopgroep streed om de dagzege, Alberto Contador kwam in een lange aanval bergop nooit verder weg dan een half minuutje, Team Sky controleerde de groep met favorieten. Tot Froome in de afdaling van de slotklim, de Puerto del Torcal, plotseling onderuitging. De Keniaanse Brit kreeg een nieuwe fiets, maar sloeg kort daarna opnieuw tegen het asfalt. Plotseling stond de koers in brand.

De Pool Tomasz Marczynski, al eerder succesvol in de zesde etappe, reed vanuit de kopgroep solo naar de dagzege. Contador pakte 22 seconden op de groep met de favorieten. En daar weer twintig seconden achter kwam Froome over de eindstreep, als verliezer van de dag. In het algemeen klassement liep zijn voorsprong op nummer twee Vincenzo Nibali terug tot 59 seconden. Wilco Kelderman blijft vijfde en beste Nederlander, op ruim twee minuten.

„Ik voel me oké”, sprak Froome na afloop, terwijl hij werd behandeld aan schaafwonden aan de knie. „Ik ben dankbaar dat het niet ernstiger is. Het is nooit leuk om te vallen, maar gelukkig had ik twee ploeggenoten bij me. Wout Poels en Mikel Nieve waren fantastisch, ze hebben me geholpen het verlies op de groep met Nibali beperkt te houden. Natuurlijk wil je geen tijd verliezen, maar gelukkig is het twintig seconden en geen minuut.”

De twaalfde etappe van Motril naar Antequera, over 161 kilometer, werd gekleurd door een aanval van Contador op de laatste klim. De afscheidnemende Spanjaard loste al snel medevluchter Nicolas Roche maar kwam niet weg. Pas in de afdaling kreeg hij een onverwachte beloning voor zijn aanvalsdrift. Na de val van Froome besloten de andere klassementsrenners om niet vol door te rijden. Contador, negende in het klassement, verkleinde zijn achterstand tot 3.13 minuut op Froome. „Ik had op niets gerekend en moet blij zijn met wat ik heb”, concludeerde hij.