Bisdom stuurt omstreden pastoor in Reusel niet weg

Een vrijwilliger bij de kerk in Reusel
Een vrijwilliger bij de kerk in Reusel Foto John van Hamond

Pastoor Karel van Roosmalen mag pastoor blijven in Reusel. Dat heeft de staf van het bisdom Den Bosch vrijdag besloten in een vergadering. De pastoor ligt onder vuur in de gemeente Reusel-De Mierden; een deel van de inwoners wil dat hij vertrekt.

Vooral het gedrag van de pastoor zorgt voor problemen in de Brabantse gemeente. Hij zou niet luisteren naar wat kerkgangers willen, maar zijn eigen gang gaan. Op commentaar zou de pastoor boos reageren. In juni liepen er nog ruim 350 mensen mee met een stille tocht en werden honderden handtekeningen verzameld tegen de pastoor.

In een verklaring laat het bisdom Den Bosch weten dat pastoor Van Roosmalen bekendstaat als „een uitgesproken persoon die voorstanders en tegenstanders kent”. Volgens het bisdom zijn er ook parochianen die de rol van de pastoor juist enorm waarderen. Een ontslag is dan ook niet aan de orde, valt te lezen in de verklaring. Wel zal het bisdom Den Bosch een bemiddelende rol blijven spelen tussen de pastoor en de groep ontevreden dorpelingen.

Frank Rovers, die een voortrekkersrol vervult in de acties tegen de pastoor, is teleurgesteld in de beslissing. Maar, zo zegt Rovers, hij legt zich er niet bij neer. „We gaan de zaak nu wat weken laten rusten. Maar daarna gaan we verder, wellicht met acties in Den Bosch. We stoppen nu niet, we stoppen dan niet, we stoppen helemaal niet.”