Belangenclub claimt nieuw middel voor ‘zelfeuthanasie’

Coöperatie Laatste Wil wil mensen gaan verwijzen naar adressen waar het legale ‘conserveermiddel’ verkocht wordt.

Foto Roos Koole / ANP.

De Coöperatie Laatste Wil, een kleine belangenorganisatie die strijdt voor het recht op euthanasie, claimt een legaal ‘laatstewilmiddel’ te hebben gevonden dat een snelle en pijnloze dood garandeert. De coöperatie strijdt al sinds 2013 voor zo’n middel, dat ervoor zorgt dat mensen ‘in eigen regie’ euthanasie kunnen plegen – zonder arts aan het bed of een beoordeling van hun toestand aan de hand van wettelijke criteria. Toepassing van zo’n middel lijkt erg op de ‘Pil van Drion’, die begin jaren negentig werd voorgesteld door rechtsgeleerde Huib Drion.

De coöperatie wil niet zeggen om wat voor middel het gaat, alleen dat het een ‘conserveermiddel’ is dat in sterk verdunde hoeveelheden gebruikt wordt in voedingswaren. Het spul is legaal verkrijgbaar en in pure vorm dodelijk. Het is al gebruikt door mensen die ‘zelfeuthanasie’ wilden plegen. Ook zijn er met het middel verschillende moorden gepleegd.

‘Zelfeuthanasie’ geen nieuw fenomeen

Coöperatie Laatste Wil is van plan mensen te gaan verwijzen naar adressen waar het spul verkocht wordt, maar wil het niet zelf gaan verkopen. Het is niet helemaal nieuw dat middelen voor ‘zelfeuthanasie’ verkrijgbaar zijn en dat ernaar wordt verwezen door instanties. In boeken over ‘zelfeuthanasie’ worden ook al adressen bekendgemaakt waar mensen een dodelijk middel kunnen kopen – dit gaat over het algemeen om buitenlandse adressen. De toegang tot zulke boeken is eenvoudig en er is nauwelijks controle op leeftijd of achtergrond.

Dit soort verwijzingen worden tot dusver niet gezien als ‘hulp bij zelfdoding’, er is nog nooit iemand voor veroordeeld. Familie of vrienden van iemand die ‘zelfeuthanasie’ wil plegen met zelf aangeschafte middelen lopen risico als ze helpen met de voorbereidingen. Het door de yoghurt roeren van een dodelijk middel, bijvoorbeeld, is strafbaar en kan worden gezien als ‘hulp bij zelfdoding.’

De Coöperatie Laatste Wil gaat de eigen leden (3.500 mensen) wijzen op het bestaan en de werking van het nieuwe middel. De club beseft dat het risico’s met zich meebrengt. Een extreem gevolg zou kunnen zijn dat kinderen het middel aan hun oude en welvarende ouders geven omdat ze aanspraak willen maken op de erfenis.

,,Dat soort kritiek is te verwachten. Maar de verkoop van touw is ook niet verboden, en ook daarmee beroven mensen zichzelf van het leven”, zegt een woordvoerder van de Coöperatie Laatste Wil. De Coöperatie wil het middel uitrusten met een kleurstof, ,,zodat duidelijk is dat het gaat om een gevaarlijk middel.” De club raadt mensen ook aan het middel achter slot en grendel te bewaren. ,,Liefst in een kluis die alleen open kan met een biometrische vingerafdruk”, zegt de woordvoerder.

Zo’n 300 gevallen per jaar

In Nederland overlijden jaarlijks meer dan 5.500 mensen door euthanasie. In veruit de meeste gevallen gebeurt dat volgens de wettelijke voorwaarden. Dan is er een arts bij betrokken die beoordeelt of er nog mogelijkheden zijn tot een behandeling en of de patiënt ,,ondraaglijk” en ,,uitzichtloos” lijdt. Een tweede arts beoordeelt iedere casus ook nog eens, en pas daarna kan euthanasie volgens de wet mogelijk zijn. ‘Zelfeuthanasie’ is ook niet verboden, net als zelfmoord. Het komt naar schatting ieder jaar ongeveer 300 keer voor dat mensen ‘zelfeuthanasie’ plegen met zelf aangeschafte middelen.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoonnummer 0900-0113 of www.113.nl